| | | |

Митрофанова ни размаха пръст за МОЧА: България да спазва….

Руското посолство в България излезе с коментар във Фейсбук за намеренията да се демонтира и премести Паметникът на Съветската армия от центъра на София.

От мисията посочват, че за “този паметник е обект на обща история на Русия и България”.

Според руското посолство фактите сочат за

“посегателство” и не са нищо повече от опит за пренаписване на историята на Втората световна война и омаловажаване на ролята на съветските войници, но и на хиляди български герои, дали живота си в битката с “кафявата чума”.

В коментара се посочва и че е България трябва да спазва задълженията си за опазване на военните паметници според Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и Република България от 4 август 1992 г. (чл. 14)

и Споразумението между Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България относно Сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19 април 1993 г. (чл. 10).

“Убедени сме, че спазването на буквата и духа на тези споразумения е не само задължение на страните, но и морален дълг на една цивилизована държава по отношение на паметта на хилядите загинали борци срещу нацисткото зло.”

Ето и пълния текст на публикацията във Фейсбук:

Коментар на Посолството на Русия в България за ситуацията около Паметника на Съветската Армия

Във връзка с появилите се публикации в медиите и коментарите на редица български държавници относно инициативата за демонтиране на Паметника на Съветската Армия в София, за пореден път бихме искали да напомним, че този паметник е обект на обща история на Русия и България.

Изхождаме от факта, че посегателството върху мемориала, увековечаващ паметта на загиналите в борбата срещу нацизма,

не е нищо повече от опит за пренаписване на историята на Втората световна война и омаловажаване на ролята не само на съветските войници, но и хиляди български герои, дали живота си в битката с «кафявата чума».

Обръщаме внимание на необходимостта Българската Страна

да спазва задълженията си за опазване на военните паметници в съответствие с разпоредбите на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската Федерация и Република България от 4 август 1992 г. (чл. 14)

и Споразумението между Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България относно Сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19 април 1993 г. (чл. 10).

Убедени сме, че спазването на буквата и духа на тези споразумения е не само задължение на страните, но и морален дълг на една цивилизована държава по отношение на паметта на хилядите загинали борци срещу нацисткото зло.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts