| | | |

Кирил Вътев: Заставам до земеделците! Каквото и да се направи на срещата, те ще…

Каквото и да се направи утре, земеделците ще протестират.

Това заяви министър на земеделието и храните Кирил Вътев, който ще се срещне утре със земеделски производители, заплашващи с протести във вторник.

Утре предстои среща и на премиера Николай Денков с българските земеделци. Браншът настоява за над половин милиард лева финансова помощ заради войната в Украйна.

“И аз бих застанал до техния протест срещу усложненията, които им причиняват зелените изисквания и ги правят нерентабилни на пазара и срещу намерението да бъдат атакувани от нелоялна конкуренция с дъмпингов внос от трети страни.

Не става въпрос само за Украйна, а и за други страни, които не изпълняват тежките стандарти по зелени изисквания на ЕС.

Бих ги подкрепил и за още нещо – за несправедливото разпределение на добавената стойност по цялата агрохранителна верига, за която сме подготвили законопроект”, каза Кирил Вътев днес пред журналисти.

Министърът подчерта, че в цяла Европа изискванията са почти едни и същи и протестите на земеделците означават общоевропейски проблем.

“Това, което правят повечето страни е да предлагат на фермерите данъчни облекчения”, допълни Вътев.

Министър Вътев обаче категорично отказа да спомене само Украйна като една от държавите, от които идва този внос, защото имали и други.

Днес в зала „Арена София” се проведе церемонията „Спортната слава на България 2023″, на която се награждават спортистите, завоювали медали на световни и европейски първенства в олимпийски и параолимпийски дисциплини и категории.

На събитието присъстваха премиерът Николай Денков, спортният министър Димитър Илиев и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и председателката на Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в НС Небие Кабак.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts