| | | | |

Ужасни 48 часа: Кореспондентът на bTV Десислава Минчева разказва за две критични….

Десислава Минчева, кореспондент на bTV за европейските институции, описва във фейсбук драматичната история как мъжът й бил на косъм от смъртта и след хиляди перипетии оцелява благодарение на перфектната организация и професионалисти в “Пирогов”.

Ето какво написа тя в социалната мрежа:

“Преди малко повече от 2 седмици преминах през едни ужасни 48 часа, в които на два пъти чух: “Състоянието е много тежко, операцията ще е трудна. Няма гаранция, но действаме веднага!”.

Най-напред ставаше въпрос за мъжа ми, вторият беше за кучето ми.

Разказвам само най-важното с огромното желание да съм полезна на някого, който рискува да мине по моя път и да вземе част от решенията, които аз трябваше да взема в момент на абсолютна паника.

Това е моят опит, субективното ми мнение е и категорично не желая да правя обобщения. Но пък дано съм полезна!

Грешка е да опитвате да превозите в София – но мисля, че е валидно за цяла България – човек във видимо критично състояние, без да е ясна причината за това, с такси!

В моя случай шофьорът на таксито каза: “абсурд е да ви закарам до Пирогов (моя бел.: намирахме се на 2 км 400 м!), защото, ако този човек умре в колата, ще трябва да попълваме много протоколи.”

(Пак моя бел.: от няколко часа днес съм във Франция и веднага проверих: шофьорите на таксита задължително имат базови познания за животоспасяващи действия, както и могат да направят преценка дали да действат, за да спасят живот или да сигнализират незабавно на спешна момощ.)

В онзи критичен момент в София се молех на шофьора на такси да стигнем до което и да било спешно отделение. Той се съгласи единствено за ИСУЛ, на 270 м от мястото, на което бях взела таксито.

Не зная дали само в събота 29 юли е било така или в ИСУЛ по принцип си е така, но в нашия случай нямаше никаква преценка кой е спешен пациент и кой не е.

Преди нас имаше “леко ухапване, което е можело да бъде по-лошо” и случай с кърлеж. Лекарят в спешното отделение, чието име ще спестя, е хирург.

Шокирана бях, но отлично го чух да говори за кърлежите и за острия перитонит.

Т.е. той е знаел, че мъжът ми е с остър перитонит (друг пациент във видимо чудесно състояние се оплакваше от кърлежите).

Вероятно е знаел и че животът на този с острия перитонит е въпрос на минути, както щях да разбера малко по-късно в “Пирогов”.

Хирургът в ИСУЛ ни остави да чакаме линейка, за да ни закарат в друга болница, защото “хирургията в ИСУЛ е в ремонт”.

Пациентът с кърлежите си тръгна като разказа виц. Ние чакахме линейка 56 мин. С остър перитонит! Отлично знам каква е ситуацията в “Спешна помощ” и какъв е броят на линейките в София.

Но скандалното за мен е, че никой (!) в ИСУЛ не ми каза, че има частни линейки.

Впоследствие се оказа, че половината от хората около мен, също като мен не знаеха за частните линейки.

Нямам никаква представа какво е качеството на услугата им, но може би могат да помогнат за спасяване на човешки животи. Може би е полезно да се знае…

Когато се появи линийка и направих възможното, за да не губим отново време, ни закараха до “Пирогов” и тогава всичко изглеждаше различно.

Желязна организация и незабавни животоспасяващи действия.

Не зная дали в събота 29 юли попаднахме на хирурзи от световна класа или в “Пирогов” по принцип си е така, но тези лекари действаха светкавично и спасиха човешки живот.

Завинаги оставате в сърцето ми и завинаги сте част от семейството ми, д-р Валентин Димитров, д-р Мартин Николов, д-р Деян Коруновски, д-р Мичев!

И точно, когато мъжът ми изглеждаше по-скоро спасен, малко по-късно чух абсолютно същата ужасяваща прогноза за състоянието на кучето ми. Все пак два перитонита за 48 часа…

Не зная дали е повсеместно, но нито един (!) човек с животно около мен не ми повярва, че в Централна ветертирана клиника са спасили кучето ми. Да, вярно е, дълго ще се възстановявам финансово, но ми спасиха кучето.

Разбирам напълно и прегръщам силно всички, които имат тежки спомени от тази клиника, но просто в моя случай лекарите бяха супер професионални.

Цената е брутална, но кучето ми в момента спи върху мен и е супер.

С едно изключение на близък човек от миналото ми, който е работил в “Пирогов” и не ми помогна, всички хора, които срещнах през последните ужасно тежки две седмици, бяха ултра професионалисти, безкрайно духовни и остават завинаги в живота ми.

И много важно: велико е да имам уникални колеги в bTV! Спасените животи дължа и на тях. Лукс е да имам пълната подкрепа и помощ на колегите ми.

Благодаря на всички, които ми помогнаха! Завинаги оставам признателна! Бъдете здрави! Имате обичта ми!

София, моят дом, моята крепост!”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts