| | | |

Министър Тагарев: Русия има големи претенции, които не са признати от нас и няма да бъдат

Министър Тодор Тагарев коментира новината, че Русия ще отнеме лиценза на българските предприятия, които произвеждат и ремонтират руска отбранителна техника.

„Има единични случаи, в които наши предприятия работят по подобни лицензи. Русия има много по-големи претенции, които не са признати от българската държава и няма и да бъдат. В тези единични случаи нашите предприятия търсят алтернативни източници на ноу-хау и технологии“, категоричен бе военният министър

Военният министър коментира и вчерашните действия на Русия, която откри предупредителен огън по плаващ под флага на Палау кораб за сухи товари в Черно море.

“До ситуацията в Черно море доведе агресивната политика на Русия и започването на широкомащабната война срещу Украйна през февруари месец м.г.

Русия преследва своите интереси с всички възможни средства, включително с използване на кораби от Военноморските ѝ сили, за да предотврати износа на зърно.

Мисля, че това е водещото ѝ съображение, за да обявява за зона на учение част от нашата изключителна икономическа зона, както и за случая от вчера сутринта с кораба, плаващ под флаг на Палау”, каза Тагарев пред медиите.

“Потвърдена е вече версията, че е имало предупредителни изстрели и бординг на кораба, от самия му капитан.

До момента не знаем дали има протести, според действащите правила за използване на морското пространство. Би трябвало да има протест от собственика на кораба – държавата, под чийто флаг плава този кораб. До момента нямаме такава информация”, добави той.

Тагарев отбеляза, че случаят е извън българските териториални води.

“Корабът вчера следобед премина през нашите води и вече достигна назначението си”, добави министърът, като успокои, че няма опасност за нашата територия.

Обаче предупреди, че рисковете остават. Но те се анализират.

“Наблюдаваме ситуацията. Обсъждаме различни възможности за действие, ако нещо такова се случи в наши води”, добави той

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts