| | | | |

Премиерът Николай Денков: Искам оставката на главния секретар на МВР ВИДЕО

Премиерът Денков поиска оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Това стана на брифинга в Министерския съвет след спешното съвещание на премиера, министри и шефове на служби във връзка с убийството на бизнесмена Алексей Петров.

Мотивите на премиера за исканата оставка е липса синхрон и координация между вътрешния министър и главния секретар на МВР.

“Помолих министър Стоянов да подготви доклад с искане за смяна на главния секретар на МВР. В него ще бъдат описани конкретни факти, заради които тази смяна да се случи възможно най-бързо”, добави акад. Денков.

Запитан кой ще заеме мястото на главен комисар Петър Тодоров, премиерът отговори, че първо трябва да бъде освободен Тодоров.

Охраната на Алексей Петров не е била от професионалисти, посочи министър-председателят.

“За момента няма установена връзка за различните убийства, които се коментират. Има твърде много различни линии по отношение на убийството на Алексей Петров. Самият той не се е чувствал заплашен, ходил е без охрана. В момента се изследват различни мотиви”, каза в началото на пресконференцията Николай Денков, без да споменава кои случаи визира.

По-късно в отговор на журналистически въпрос потвърди, че става дума за убийството на Красимир Камеров – Къро в ЮАР и смъртта на единия от братя Галеви.

За убийството на Алексей Петров, Денков посочи, че „има твърде много различни линии“.

„Те са свързани с неговите позиции в ДАНС, във връзка с бизнес интереси, във връзка с определени престъпления, които са се случвали през годините. Могат да бъдат дефинирани и се изследват различни възможни мотиви за това престъпление, включително възможност за отмъщение.

Алексей Петров не се е чувствал застрашен през последния период, ходел е без охрана на различни места. Самата охрана не е от професионалисти, които биха могли да го предпазят от организирано покушение“, каза акад. Николай Денков.

Денков посочи, че се работи по няколко конкретни следи, но към момента не могат да бъдат представени публично.

“Алексей Петров няма нищо общо със сформирането на това правителство, законодателната и управленската програма. Това са спекулации, опитвайки се да създадат негативен имидж, използвайки конкретния случай.

Не съм виждал Алексей Петров, освен на някакви общо срещи, на които се е явявал като председател на Съюза за стопанска инициатива”, категоричен бе министър-председателят в отговор на журналистически въпроси.

“Ако погледнете говорителите по тази политическа тема, това са същите хора, които от първия ден се опитват да съборят това правителство. Може да се търси и намеса на външни фактори, но не бих искал да говоря в тази посока без да имам конкретни доказателства”, добави Денков.

Денков бе категоричен, че вариантът Алексей Петров да оглави ДАНС не е бил коментиран.

“Изобщо не е било обсъждано дори и да влиза в ДАНС. Никога, по никакъв повод: нито миналата, нито тази година е обсъждано изобщо някакво участие на Алексей Петров в ДАНС. Ставаше дума за сегашния заместник-председател Петър Петров”, уточни премиерът.

Вицепремиерът Мария Габриел потвърди казаното от министър-председателя, че “в нито един момент, нито името на Алексей Петров, нито неговото физическо присъствие могат да бъдат сочени като участници в този процес.

Не сме се срещали лично, освен на форуми, на които е присъствал като представител на представляваните от него съвети”, посочи Габриел.

“Направихме преглед на това, което се прави до момента и се фокусирахме върху това, което още може да се направи, за да се справи държавата с тежките престъпления, които наблюдаваме. За момента няма установена връзка между последните убийства”, подчерта Денков.

По думите му мерките, които трябва да се вземат за да бъдат избегнати такива престъпления, са координираност между различните институции, опити за превенция на такива престъпления, като се проследява повече криминалния контингент, борба с корупцията и др.

Премиерът каза още, че ще има създаден координационен механизъм, освен това са предвидени и още мерки за справяне със създалата се ситуация, сред които активизиране в пълен обем на службите и институциите, които са свързани с придобиване на по-ранна информация по отношение на престъпления.

По думите му това се прави с цел превенция. “Да не действаме реактивно, както е в този случай”, коментира той.

“Проактивно действие с лицата, които влияят на средата за сигурност, за да е ясно, че те са следени, и че всеки опит за нарушаване на правото ще бъде санкциониран”, добави Денков.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов коментира, че към момента не могат да говорят “за завръщане на мутренски години и за усложнена криминогенна обстановка”.

По отношение на убийството на Алексей Петров той заяви:

“Работим много активно. Организираме целия ресурс на МВР. Работи се по много версии и нито една няма да бъде изключена, докато не е проверена. Анализираме цялата информация, която имаме. Тя е свързана с неговата дейност през годините”, каза той и уточни, че предстои още много работа и оперативни дейности.

Калин Стоянов обяви, че разследващите са извели две версии за покушението – отмъщение или финансов дълг. По време на днешното съвещание министърът лично е докладвал пред премиера за хода на разследването.

Запитан по информацията за смъртта на бившия шеф на столичното следствие Петър Петров – Пепи Еврото, вътрешният министър каза:

“В момента и през консулската служба, и през Интерпол проверяваме информацията.”

Директорът на СДВР Любомир Николов заяви, че е установено оръжието, с което е убит Алексей Петров, както и че е разпитана простреляната жена, която го е придружавала.

Припомняме, че Алексей Петров беше убит с пушка с оптика в София. Това се е случило в кв. “Драгалевци”. Покушението станало докато Алексей Петров се разхождал по пътеката към станцията на лифта Бай Кръстьо.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts