| | | |

ЦИК се готви за най-сложните избори: Машините за гласуване и софтуерът им не са предвидени за местни избори

ЦИК започна работа по организацията на местния вот.

Това каза пред БНТ Росица Матева, зам.-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Тези избори са най-сложни, подчерта тя. На места ще се гласува с четири бюлетини.

Това е валидно за София, Пловдив и Варна, където ще се избира и районен кмет. На повечето места бюлетините ще са не повече от три.

За да се гласува е нужна 6-месечна уседналост.

Все още не е пусната обществена поръчка за това как бюлетините ще се появяват на екрана на машината. В процес на разговор сме с производителя на софтуера, каза Росица Матева.

„Все още не сме пуснали обществена поръчка, точно по причина, че трябва много прецизно да бъде дадено заданието на фирмата.

Искаме да избегнем необходимостта избирателят, както беше в изборите “2 в 1” на 14 ноември 2021 г., предварително, заставайки на машината, да избира за кой от възможните избори да гласува“, обясни Матева.

Основният проблем е, че когато са купувани машините и софтуерът към тях, не е било предвидено те да се ползват за местни избори. Сега трябва да се дадат равни възможности за тези, които ще изберат хартиената бюлетина, и онези, които ще пожелаят да гласуват с машини, допълни говорителят на ЦИК.

При гласуване с хартия членовете на секционната избирателна комисия (СИК) могат да преценят дали избирателят има право да гласува за всички видове избор за местна власт, а при машинния вот това е затруднително.

“Може да се наложи да се използва и повече от една карта, за да се отключат всички екрани и съответно всички видове бюлетини при машинното гласуване”, каза още Росица Матева.

Тя допълни, че членовете на СИК ще получат допълнително възнаграждение, за да участват в обучението за това как да проведат изборния ден и как да попълват протоколите от вота, така че процесът да бъде максимално улеснен.

Заради промените в изборното законодателство се налага той да бъде надграден.

Прецизират се изискванията към софтуера.

Много е важно обучението на секционните избирателни комисии (СИК), по думите й.

Ако членовете на комисиите участват в него, ще им се заплаща допълнително. Предстои назначаване на общински избирателни комисии (ОИК). Това трябва да стане до 8 септември.

Проверката на Централната избирателна комисия е установила, че лица с имената на задържаните в подозрение за шпионаж в полза на Русия български граждани във Великобритания са били членове на секционни избирателни комисии на Острова.

“Ние не можем да потвърдим, че тези хора са лицата с тези 3 имена, които се появяват на нашата интернет страница.

Със същите 3 имена има лица, които са назначавани от 2015 до 2021 година за членове на секционни избирателни комисии, в някои случаи са били председатели, секретар, заместник-председател, но дали са същите лица са ни необходими още допълнителни данни – ЕГН.

Има Закон за защита на личните данни, не бива да оповестяваме чувствителни данни”, допълни Росица Матева.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts