| | | |

“Форбс” ни попиля за БТР-ите, които даваме на Украйна: Само по име може да…

Българските БТР-и няма да издържат много на фронта в Украйна.

Това пише американското издание “Форбс”.

По-рано тази седмица министърът на отбраната Тодор Тагарев обяви, че може да предадем бронираните машини на Украйна още тази есен.

Американската медия обаче смята, че БТР-60 може да се нарече бронетранспортьор само по име и определи новината за “не толкова вълнуваща”.

“БТР-60 е добра алтернатива, ако имате пикап”, пише “Форбс” и уточнява, че машината не е по-добра от миноустойчив камион.

Според медията фактът, че Украйна ще ги въведе в експлоатация говори за безкрайния апетит на украинските въоръжени сили към бойни машини.

БТР-ите вероятно ще бъдат 11-тонни с осемколесно шаси, 17 места и 14,5 милиметрова картечница. Те имат “уникални български модификации” като по-добро нощно виждане и нов дизелов двигател с мощност от 250 конски сили.

Американската медия смята, че най-голямата слабост на БТР-60 е деветмилиметровата му стоманена броня, която е толкова слаба, че машината може да бъде извадена лесно от строя.

Българската армия придобива около 150 БТР-60ПБ-МД1. Днес те са на склад. Прехвърлянето на стотина от колесните БТР-и няма да се отрази на собствените отбранителни способности на България, пише “Форбс”.

Руската армия разполага предимно с по-новите БТР-70 и 80, но вече е отписала стотици от тях. В началото на войната Украйна също разполагаше с БТР-60, но доста от тях бяха бракувани.

Един БТР не трябва да се доближава до фронтовата линия и украинското министерство на отбраната го знае.

Когато украинската фирма “Практика” предложи да модифицира старите съветски БТР-60 с нова кула и по-дебела броня и да ги преименува на БТР-60М, планът беше модернизираните машини да ескортират пътни конвои – роля, която не би трябвало да изисква тежка бронирана защита.

Руската инвазия през февруари 2022 г. наруши плановете за серийно производство на БТР-60М, но един-единствен модернизиран БТР-60 се появи за кратко през февруари.

Бившият български БТР-60ПБ-МД1 не е толкова тежко брониран, колкото е БТР-60М, но би трябвало да е напълно способен да ескортира камионите по пътищата зад фронта. Само че не очаквайте да издържи много дълго на фронта, заключава “Форбс”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts