| | | |

Политолог: Напрежението ескалира! Радев иска да запази своите хора в службите, за да може да регулира и контролира….

Напрежението ескалира с отказа на президента да подпише Указа за освобождаването на главния секретар на МВР.

снимка Архив

Това коментира в предаването “България, Европа и светът на фокус” на Радио “Фокус” политологът Георги Киряков.

По думите му действията на държавния глава означават, че той има някакъв политически план, който цели разбиване на редовния кабинет и коалицията зад него.

“Наблюдаваме продължаване на тази линия на налагане на собствен дневен ред, без да си дава ясна сметка, че по Конституция, той има определена роля, която не включва конфронтация с мнозинство в Народното събрание и конфронтация с Министерски съвет.

Много е лесно на Министерския съвет да изолира личността на главния секретар, да не му дава достъп до абсолютно нищо, което се случва в МВР,

и така ще се реши тази патова ситуация до периода, в който президента склони, каквото и да значи това, в рамките на сложните отношения между институциите в България, докато склони да приеме съвсем логичното желание на настоящия редовен кабинет да смени главния секретар.

Не е трудно да се преодолее това, очевидно Министерски съвет не искат такова развитие и се опитват да водят някакъв конструктивен диалог с президента.

Румен Радев обаче, е решил да тропа с крак по някакъв начин, явно това е в момента настроението му за политиката, да се инати докато не падне кабинета, да го наречем.

Само, че той няма да падне така, действията на президента още повече сплотяват позициите на отделните партии, на отделните лидери в това мнозинство”, каза още политологът.

Според Георги Киряков проблемът не е, че президентът иска да запази службите, а че иска да запази своите хора в службите, за да може да регулира и контролира ситуацията в тази сфера.

“Не просто да получава информация. Той иска чрез своите хора да стопира процесите на реформиране на доста сфери в България.

Би трябвало, след като Министерски съвет, след като вътрешното министерство иска да изгради собствен екип, на който да се доверява в работата си, президентът просто да приеме този факт.

Той трябва да приеме това, в името на една много по-голяма цел, не на личните цели на президента, или в личните цели на министър-председателя и на лидерите на мнозинството.

А в името на това, че България в момента е в тежка политическа ситуация, в тежка ситуация във връзка със сигурността,

не говорим само за мигрантската криза, не говорим и за убийството на Алексей Петров, а говорим за цялостно усещане, че в България няма ред и няма справедливост.

От тази гледна точка президентът трябва да действа доста по-конструктивно и да остави Министерски съвет да работи с екип, който сметне за необходимо и добре за именно тази обща цел – за сигурност в обществото”, коментира още Георги Киряков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts