| | | |

Денков с атака срещу Румен Радев заради “бутането” на редовния кабинет

Президентът се опитваше да бутне правителството още преди да се сформира.

Този тежка критика към държавния глава премиерът Николай Денков отправи пред журналисти в Шумен.

“Има единични случаи на осъдени лица за корупция и това не е, защото няма корупция в България, а защото правосъдната система и службите не работят достатъчно добре по тази тема”, посочи той мотивите на правителството да иска смяна на шефовете на службите.

Загуби се регулярността на срещите, това заяви премиерът Николай Денков пред медиите по повод появилото се напрежение между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на ПП Кирил Петков. Те си отправиха задочни критики и обвинения за загубения диалог помежду им.

“През последния период е имало обаждания по телефона, обсъждания, това, което се загуби, е регулярността на срещите, която в известен смисъл помогна да стартира работата на правителството и Народното събрание по начин, който да бъде полезен.

Премиерът посочи още, че няма насрочена дата за лидерската среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. “Надявам се в най-скоро време да бъде възстановен този регулярен диалог”, коментира Денков.

“Предстои да видим как ще стартира парламентът, има много ясен график в какъв период трябва да бъдат приети законите. Това е обща задача както на парламентарното мнозинство, така и на правителството”, допълни премиерът.

И продължи с критиката си към службите и главния секретар на МВР, за когото президентът отказва да издаде указ за отстраняването му, както поска вътрешният министър.

“В момента в МВР има двувластие и това може много сериозно да пречи на работата, каза още Николай Денков.

Той уточни, че на държавно ниво със сигурност трябва да се обсъди как да бъдат преструктурирани службите за сигурност, така че да няма бели петна в тяхната работа, каквито има сега.

Денков допълни, че ако е на мястото на главния секретар на МВР, при създалата се ситуация, би си подал оставката.

Премиерът определи като спешно приемането на закон, свързан с дейността на антикорупционната комисия. По думите му това е свързано с приемането на страната ни в Шенген, но и с борбата с корупцията у нас.

Впечатляващо в лошия смисъл на думата е, че в страната има много малко дела от такъв характер и единични случаи на осъдени за корупция, каза Денков.

Премиерът Николай Денков откри бюст-паметник на поета Димчо Дебелянов на алеята на писателите в Плиска. В основата на паметника бе положена и пръст от родната къща на Дебелянов.

“В двора на кирилицата, в алеята на писателите, която овековечава делото на най-великите творци, излели душите си на кирилица е мястото на един от най-чувствените български поети – Димчо Дебелянов. Тук той е у дома, редом с Яворов и Пенчо Славейков, заедно с Ботев. Останал завинаги само на 29 години Дебелянов намира смисъла и съдържанието на краткия си живот”, каза Денков.

Правителството предприема мерки за насърчаване на заетостта и подкрепа на работодателите в Североизточна България.

Те ще бъдат представени лично от премиера Николай Денков, който днес е на посещение в региона. Заедно с него ще бъде и част от министерския състав в лицето на министъра на социалната политика, на икономиката, на иновациите и на образованието.

Целта е преодоляване на дефицита на работна ръка, стимулиране на инвестициите и адаптиране на работната сила в региона. Денков ще посети Шумен и Плиска, за да поздрави курсантите от Националния военен университет „Васил Левски“ с 75-ата годишнина на артилерийското образование.

Очаквайте подробности

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts