| | | | |

Светкавична реакция на МОН след “Безродници, спрете се”

Спекулациите с българския език и неговото изучаване в училище са вредни и опасни.

Това пише в категорична позиция на Министерството на образованието и науката по повод редица коментари в публичното пространство, свързани с часовете по български език.

Припомняме, че по-рано днес към ведомството бяха отправени обиди като “безродници” и обвинения в предателство относно идеите за реформа на часовете по български език в училищата.

Причината – сигнал на синдикалистът Янка Такева относно подготвяни промени и въвеждането на български език в българските училища като чужд за децата, за които не е “майчин”.

От МОН посочват, че към момента има действащ стандарт за обучението на българския книжовен език, който се спазва стриктно и последователно.

В своя защита министерството посочва още, че са сформирани пет работни групи по приоритетни области за развитие и промени в българското образование.

В тях е включено максимално широко представителство – синдикални и работодателски организации, университетски преподаватели, външни експерти, служители на институцията и др. Общият брой на участниците в тях е над 200 души.

“Едната от групите, в която участват 40 експерти, има за задача да предложи мерки за по-добра езикова интеграция, подкрепа на обучението и проверка на нивото на подготовка на учениците по български език.

Единствената цел на тази работна група е да се набележат мерки за подобряване на езиковата подкрепа – чрез повече часове, чрез допълнителна квалификация на учителите, чрез по-иновативни методи на преподаване и др.

Под никаква форма и никъде в поставените задачи не се предвижда промяна на разбирането за българския език или преподаването на българския книжовен език като чужд език в учебния план”, подчертават от ведомството в отговор на критиките от страна на партии като ВМРО и БСП.


Започна ли предизборната кампания?

От образователното министерство посочват още, че се отнасят “с разбиране към наближаващата предизборна кампания” и призовават политиците да не спекулират с подобни теми.

“Да не заблуждават обществото, като създават страх и омраза, още повече с теми, които дори не се обсъждат на институционално ниво”, пишат от МОН и подчертават, че разширяване на дефинирането на българския език като чужд в образователната система е немислимо.

Под никаква форма и в никакъв момент обсъждане за преподаването на български език като чужд или преподаването му чрез друг език не е стояло на дневен ред.

Следва да се отбележи, че в действащия стандарт за обучението на българския книжовен език от близо едно десетилетие е дефиниран редът само “за обучение на български език като чужд за децата и учениците мигранти и на децата и учениците, търсещи или получили международна закрила”, завършват още позицията си от министерството на проф. Галин Цоков.

Обвиненията

По-рано днес в своите позиции от ВМРО посочиха, че подобна идея имала за задача “внушаване на всички деца, чиито родители се самоопределят като български граждани, с различен от българския етнически произход, че българският език, самосъзнание и самоопределение са чужди за тях”.

Според националистите се цели “формирането на затворени общности в снагата на българското общество, които да разпознават българския език, култура, история като чужди”, подобно на “политиката, водена от т.нар. Клуб на софийските македонисти, опитите за формиране на т.нар. “ромски”, “помашки” и прочее малцинства”, пишат още от партията в своя позиция.


От своя страна лидерката на БСП Корнелия Нинова използва познатия за председателя на проруската партия “Възраждане” Костадин Костадинов наратив, свързан с употребата на думи като “безродници” например.

В своя публикация в социалните мрежи тя коментира, че “сглобката, наречена правителство, ни обезбългарява брутално” и подчертава, че в МОН обсъждат “българския език да се изучава като чужд език, когато не ти е майчин”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts