| | | |

Новият шеф на АПИ спря всички пътни ремонти и почистване. Нанков скочи: Промяната ще продължава до…. пълен хаос!

Всички пътни ремонти и задания за кърпене на дупки, подмяна на знаци, мантинели, подрязване на храсти и чистене на банкети, за да не се наводняват шосетата по републиканската пътна мрежа са спрени до второ нареждане.

Заповедта е спусната от шефа на АПИ до подчинените му с искане да се разпространи до фирмите от бранша, с които има сключени рамкови договори за тези дейности, от председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Ясен Йорданов.

Пътни експерти веднага реагираха, че подобна заповед може да доведе до последващи съдебни дела срещу шефа на АПИ, ако на предвидените за ремонт отсечки се случи тежка катастрофа в резултат на неизвършените планирани дейности.

На новината реагира и председателят на парламентарната регионална комисия от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие Николай Нанков:

“Всичко друго очаквах от новото ръководство на МРРБ, но не и задочен комплимент, че съм прав! Какво имам предвид ли? Събрали се вчера министърът и шефовете на АПИ да оправят кашата, която забърка новият председател на пътната агенция Ясен Йорданов.

Подразнени били от фейсбук статусите ми, че в нарушение възлагат текущи ремонти по договори за зимно поддържане и аварийни дейности!

Леле! Подразнени били и че фирмите жалят търговете им. И решили да ги “дисциплинират”. Как ли? Като спрат работата по поддържането и ремонтите на републиканските пътища.

Та “умните глави” родили гениалната идея с “окръжно” до областните пътни управления да се спре пътното поддържане през септември до второ нареждане.

Но понеже са много “умни”, индиректно признават, че са били в нарушение /вижте копието по-долу/.

Пишат, че окръжното е относно “изпълнение на текущо поддържане на републиканските пътища по месечно задание за м.септември”. А в самия текст се дават указания да бъдат информирани изпълнителите по “договорите за зимно поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации”!

Какво да ви кажа – ако не беше тъжно, щеше да е смешно.

От месеци сигнализираме за това – освен че е нарушение, се ощетява и бюджетът заради по-високите единични цени в тези договори!

Но не е само това. За първи път от десетилетия България остава без планово пътно поддържане. Тежко и горко на всички пътуващи!

И най-важното – спирането на аварийни дейности пряко застрашава здравето и живота на гражданите! За което, убеден съм, ще се носи и наказателна отговорност.

Заради цялото това управленско безсилие в МРРБ и в подопечната му АПИ, още другата седмица ще свикам извънредно заседание на парламентарната регионална комисия. За да не плащат гражданите за безумията им.”

Малко по-късно пусна и друг пост с продължение по темата:

И така, дами и господа, фирмите започват да изпълняват неадекватните разпореждания на шефа на АПИ инж. Ясен Йорданов.

Вероятността за настъпване истински ад по републиканската пътна мрежа от утре в цялата страна е повече от реална – няма да има кой да почиства не само, ако паднат камъни на платното, ако бъде прегазено животно и т.н., но недай си Боже и след катастрофи.

И не само – магистралите и пътищата ще се превърнат в истински клоаки – няма да се почистват санитарните възли, площадките за тежкотоварния трафик…

Абе, ужас. Ще е опасно. И ще мирише. Май и на престъпление по служба замирисва.

С две думи: Промяната ще продължава до…. пълен хаос.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts