| | | | |

След като Васил Терзиев е един от най-мощните и успели бизнесмени, защо са му пари от държавата?

Само преди три години идеологията, която искаше да помете статуквото се разви около разбирането за влизането в политиката на млади, високообразовани хора, успели в бизнеса, които не целят никакви облаги от властта.

Тази идеалистична картина се разви от стратезите на Радев и създаде образите на лидерите на Промяната.

Създаваше се усещането в обществото, че властта трябва да се поеме от младия, безкористен елит дошъл да се занимава с политика единствено за доброто на Родината.

Евтина пропаганда, която гарнирана със силна компроматна война и институционалната подкрепа на Радев от президентството успя да преобърне политиката , така че кризата в държавата ни стана за дълго неразрешима.

В Демокрацията битката за властта минава през партийни и идеологически сблъсъци. Но тогава, инсценираният бунт разруши обществените баланси и изведе напред новосъздадените политически проекти .

Протестът беше употребен и удушен в популизъм.

Младите учредители на новия ред се нарекоха „Продължаваме промяната“. Лидерите им бяха легитимирани като милионери, нямащи нужда от парите на държавата и съответно имунизирани срещу корупция и злоупотреба с властта.

„Нови борци срещу старата корупция“ – това беше познат модел от налагането на властта на Путин в Русия, но определен процент гражданите повярваха на тази „промяна“.

Защо днес точно си припомняме тази история от близкото настояще?

Не защото ПП трябва да бъдат компрометирани. Те трябва да се научат да живеят политическата си съдба по правилата, иначе сами ще се унищожат след конфликта със създателя им Радев.

Днес, идеологията им, която претенциозно чертаеше нов морал в политиката, е разрушена от собствената им практика.

Ето и едно от отвратителните, последни доказателства.

Оказва се, че фирми, свързани с лидерите на ПП и с кандидата им за кмет Васил Терзиев, са спечелили милиони от Плана за възстановяване.

Скандално е, че тези, които имаха и искат властта с внушението, че са заможни и безкористни се възползват от ресурсите на държавата по този план.

Основната цел на Плана за възстановяване и устойчивост е да способства икономическото и социално възстановяване от кризата, породена от COVID-19 пандемията. Той е насочен към бизнеса и обществото, не към властовия елит.

Въпросът е – щом лицата на „промяната“ са толкова преуспели, защо се възползват от ресурсите на този план?

Защо фирмите им са облагодетелствани по времето, когато бяха и са министри? Защо са облагодетелствали и спонсорите си?

Защо присъства и името на кандидата на Промяната за кмет на София, като свързан с тези фирми?

След като Васил Терзиев е един от най-мощните бизнесмени, защо са му пари от държавата

Оживяват страховете, че този нов елит се нуждае от властта, за да има достъп до ресурсите на държавата!

Тази симбиоза между държавни ресурси, управляващи и протекциониран бизнес е идеята на новата олигархия с ДС произход.

Тук няма идеология, дори няма и стопански интерес в смисъла на свободното предприемачество. Това е опит да се обсебят ресурсите на властта само за частна употреба.

За такава власт идеологията се подбира според политическата конюнктура или както се твърдеше „няма ляво – няма дясно“

На предстоящия вот за местна власт през октомври, най-голямата опасност е завладяването на обществените ресурси от новосформиралата се олигархия, с генезис далеч назад, в службите на комунистическия режим

Автор: Цветанка Андреева/ Фактор

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts