| | | |

След протеста: Разселват мигрантите от “Овча купел”

Още тази седмица 30 мигранти ще бъдат преместени към центъра в Баня, където има свободни места. Разселването на млади мъже от центъра в “Овча купел” ще продължи и през следващата седмица към други центрове на ДАБ.

Това съобщи преди минути в пленарна зала директорът на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която беше извикана за отчет заедно с вътрешния министър Калин Стоянов във връзка с няколко инцидента в центъра на София, в които са намесени чужденци.

снимка: Архив

В “Овча купел” са настанени 400 лица, основно млади мъже и тийнейджъри, преживели ужасите на бягството, болшинството от Сирия, обясни Тошева. Повечето от тях са травмирани, добави тя.

“Случват се битови инциденти, но не ескалират. Много рядко се стига до викане на полицейски патрул”, обобщи тя.

“Инцидентите в центровете на агенцията са под 30 на брой за година. За тази година това е първият инцидент от битов характер в центъра, който излиза извън него и смущава живеещите”, информира още директорката на Агенцията за бежанците.

Тя съобщи, че към момента има заявени 650 трансфера по Дъблинското споразумение, от които са осъществени 160. Държавната агенция за бежанците страда от липса на кадри и финансиране, предпочита охрана от МВР, отчете още Мариана Тошева.

Тошева призна, че битовият инцидент, излязъл извън рамките на центъра в “Овча купел”, се дължи и на пренаселването му, и на факта, че охранителите от частната фирма, избрана с обществена поръчка, са около 70-годишни.

“Да, това беше причината да потърсим възможността за охрана от МВР, тъй като служителите всяват респект с униформа и са много по-подготвени при възникване на инцидент, отговори Тошева на депутатката Маргарита Махаева от “Възраждане”.

“Самите охранителни фирми изпитват затруднения, особено по отношение на центъра на “Овча купел” и Харманли.

Констатацията за охраната още от 2022 г. е подадена в писмо до тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков, после от ДАБ изпратили още три писма.

Последвало охранително обследване, доклади и разчети за всеки един център на ДАБ и “приветстваме възможността да се охраняват от структурите на МВР с невъоръжена охрана”, каза Тошева. Понякога има провокации и от живущи извън квартала към хората в центъра, добави Тошева.

“В нашите центрове са настанени лица за закрила, а не мигранти, а също и лица, докато чакат документи за самоличност и следва да са в центрове от отворен тип”, обясни на депутатите Тошева.

Преди нея вътрешният министър Калин Стоянов поясни, че на снощния протест на жители на квартала не е имало напрежение.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts