| | | | |

Ексглавният секретар на МВР разкри къде местните избори ще бъдат фалшифицирани

“Искат да изземат правомощията от юрисдикцията на президента и да променят законите.

Аз и преди съм казвал, че с министър Стоянов имахме добър диалог, докато беше шеф на ГДБОП. Изведнъж, след посещение на политическия лидер в кабинета му, това се промени и оставката ми беше поискана. Не я дадох веднага, за да покажа на какво са способни политическите сили”

Това заяви бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров в предаването “Денят започва” по БНТ.

На министър Стоянов му казах, че ще продължим да работим добре, ако не ме въвличат в политически и икономически схеми.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска Тодоров да бъде освободен от поста главен секретар преди около две седмици.

Тогава президентът Радев отказа с мотивите, че предложението за отстраняване на Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР е изцяло политическо и е продължение на пълномащабната чистка в тази институция.

По-късно обаче самият Тодорор подаде оставката си и заяви, че тя е поиската от Стоянов, след като Кирил Петков е посетил кабинета на вътрешния министър.

“Не си тръгвам от министерството обиден. За мен е болно, че нещо, което работеше и показа резултати, се подчинява на политическите интереси и в момента се разгражда”, каза Тодоров.

“В момента има един стрес в служителите на МВР, един страх. Освен безпринципно сменените областни директори, тези хора за две години нямаше нито един негативен сигнал. Министърът ги смени без дори да познава визуално някои от тях”, коментира още бившият главен секретар.

“При редовното правителство на “Продължаваме промяната” оставка не ми е искана и не са изразявани претенции към моята дейност.

Още от записа изтече, че главният секретар трябва да бъде сменен, за да бъде овладяна структурата на МВР и да бъде насочена в правилната посока за изборите”, каза Петър Тодоров.

Освободеният главен секретар на МВР Петър Тодоров, който директно хвърли обвинение, че смяната му се прави с цел местните избори в края на октомври – тоест изборна измама и фалшификация на изборите.

“Всичко е в името да бъде подчинено министерството за местните избори“, каза Тодоров и добави, че не иска да бъде свързван със сегашното политическо ръководство на МВР.

Тодоров даде и пример – в Пловдив бил пратен директор, който нищо не знаел за ситуацията там и след седмица почнал да иска оставки на заместниците си, без да го познава. Ставало въпрос за смяна и възстановяване на “хора в етническите махали”.

По думите му, сега трябвало “да се гласува правилно” – при старите хора т.е. тези под негово ръководство контролираният вот в махалите бил 7-8%, а преди това – над 55%.

На директен въпрос на БНТ готви ли се фалшификация на вота в Пловдив, Тодоров не стигна дотам, а почна да обяснява как се назначават нови хора в МВР там, включително как щял да се назначи човек с много тежки обвинения за длъжностни нарушения, включително сексуален тормоз.

Дисциплинарното производство срещу него приключва, но то ще бъде смачкано, каза Тодоров. По думите му, случаят Пловдив щял да се повтори – той посочи и Бургас.

Когато на Тодоров му беше напомнен случаят с обиска на популярна дискотека в Пловдив (МВР наказа шестима полицаи, но нито един началник), както и убийството в Цалапица като примери какво точно работи МВР в Града под тепетата, чийто досегашен състав той защитава,

бившият главен секретар мина с обяснение, че грешки ставали, но друго било като е на политическа основа.

Не приемам упрека на полицейските синдикати (СФСМВР), че не съм имал контакти с тях, продължи Тодоров след пореден въпрос. Той не прие и критиките за закриване на полицейски управления в малко населени места, но пък се похвали за работата за спиране на мигрантския натиск

За убийството на Алексей Петров – разследваме всички версии, включително политическо убийство, каза Тодоров.

Не мога да отговоря категорично дали Петьо Еврото е жив – няма данни от Дубай “лице с тези данни” да е починало, каза ексглавният секретар на МВР.

Не си тръгвам от министерството обиден. За мен е болно, че се разгражда нещо, което е изградено и се изпълнява плана от един запис, който изтече

Според Тодоров, не било логично всеки нов вътрешен министър да си назначава главен секретар на МВР – тогава за каква приемственост се говорело.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts