| | | | |

“Лукойл” не плаща такса за евтиния нефт заради приет, но недействащ закон

“Лукойл Нефтохим” все още не е внесъл средства във Фонда за сигурност на електроенергийната система.

Това става ясно от писмен отговор на министъра на енергетиката Румен Радев на депутатско питане.

Рафинерията бе задължена със закон да отчислява 70% от разликата в цената на петрола сорт “Брент” и руския по-евтин “Уралс”.

Промените в Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт бяха приети през януари, след което компанията трябваше да започне да бъде допълнително облагана. Събраните пари трябваше да се дават на потребителите като компенсация на всеки литър горива.

Към днешна дата обаче все още нямало положителното становище от Европейската комисия, защото не са изготвени схеми за подпомагане на потребителите, които да са одобрени от Министерския съвет.

Това е сред условията за влизане в сила на закона. За липсата на такива схеми сегашните управляващи винят служебното правителство.

След обнародванане в Държавен вестник на закона се предвиждало вноската да бъде определяна от икономическия министър.

Дължимата сума се определяла на база информация от Агенция “Митници” за това колко суров нефт е внесен по произход и сорт.

От икономическото министерство обаче обясниха, че липсва информация за внесения петрол, защото тя се предоставяла със съгласието на “Лукойл”, а такова нямало. Сегашното правителство създало работна група, която да изготви програми за компенсации на потребителите, но още няма завършени такива.

Наскоро депутатът от ГЕРБ Делян Добрев изчисли, че “Лукойл” е трябвало да плати близо 700 млн. лв. във фонда, ако законът действа. Тази сума щяла да позволи да се дадат по 70 ст. компенсация на литър заредено гориво.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts