| | | |

Асен Василев отговори на Нинова колко пари има във фонда за бедствия и аварии

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председателят на Комисията по бюджет и финанси проведоха среща с министъра на финансите Асен Василев и зам.-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев относно финансовите въпроси, свързани с дейността на ведомствената комисията за подпомагане при бедствия и аварии.

Йордан Цонев – ДПС: “Днес по моя покана и по покана на председателя на вътрешната комисия проведохме среща с министъра на финансите по повод бедствието по Черноморието.

Искахме да разберем каква е готовността за осигуряване на финансови средства. Чухме и изслушахме и доклада на кмета на община Царево. Набелязахме достатъчно мерки и средства за следващия бюджет.”

В приетия в края на юли бюджет беше увеличен фонда за бедствия и аварии и средства във фонда има – това съобщи след срещата финансовият министър Асен Василев:

“По предварителни оценки, които в момента получаваме, има 12 моста, които трябва да бъдат поправени, освен другите щети, за около 20-30 млн. лева.

В момента свободния ресурс е над 60 млн. лева във фонда за бедствия и аварии. Като са ясни щетите се събира комисията в МВР и средствата се отпускат в авариен режим.

Още миналата година възложихме на областните управители да проверят къде има непочистени речни корита. Предварителната информация, която са подали е за над 250 участъка. Трябва да мине през заснемане, проектиране и почистване на коритата.”

Стоян Темелакиев, зам министър на вътрешните работи:

“Тече процес по установяване на щетите от бедствието. Комисията е в готовност и работи вече да разгледа всички данни с конкретни размери на щети – така, че комисията да се събере, да разгледа всичко и да се поправят щетите. Държавата е направила необходимото да се осигури този ресурс.”

Държавата ще възстанови всички щети, но хората няма как да върнем. Затова искам да изкажа съболезнования, добави Йордан Цонев.

Източник БНТ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts