| | | | |

Иван Гешев удари по Рашков и Надежда Йорданова: Тази реформа цели съдебната власт да изпълнява поръчки, както може би МВР, примерно ВИДЕО

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че кампанията за съдебна реформа е съсредоточена изцяло към овладяване на държавното обвинение, чрез което съдебната власт да бъде превърната в средство за изпълняване на поръчки.

Той направи коментара на влизане за Пленума на ВСС, който ще разгледа по същество предложенията за предсрочно освобождаване на главния прокурор, направени от министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова и бившия служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов.

“Тази съдебна реформа цели само едно – да се овладее прокуратурата. Да се отстрани конкретният главен прокурор, вероятно да се служи някой послушен, и съдебната власт да изпълнява поръчки, както може би поръчки изпълняват някои структури от изпълнителната власт, като Министерството на вътрешните работи, примерно”, обяви пред журналисти Иван Гешев.

Точката за отстраняването му от поста е внесена в дневния ред на съвета от министър Йорданова. Процедурата беше открита на 4 април, а тази по искането на проф. Стоилов – на 4 май. Съдебният съвет обсъди допустимостта на основанията в предложенията и прие, че двете трябва да се разгледат по същество, съвместно. Основанията, на база които се иска освобождаването на главния прокурор, са във връзка със съмнения за извършени служебни нарушения от него и уронване престижа на съдебната власт.

“Мисля си, че магистрати – съдии и прокурори, могат да бъдат оставени пред избора, който имат някои представители на изпълнителната власт, да нарушат евентуално закона или да останат без работа и да не могат да хранят семействата си. Резултатът е цената, която плащат българските граждани – всяко следващо убийство на пътя, всяка следваща телефонна измама. Помните ли, че имаше по една телефонна измама на месец? Знаете ли колко са в момента? Стотици”, добави Гешев.

Според него тези, които са насочили всичките си усилия в искане на оставката му, не се вълнуват от истинските проблеми:

“Тях не ги интересува това нещо, а ги интересува овладяването на прокуратурата и антикорупционната комисия. Това, което касае прокуратурата и мога да го кажа, е, че това нас няма да ни спре, въпреки този разпад на държавността ние сме готови да работим с всяка институция, която все още функционира, в интерес на българските граждани и на България. Това са важните неща”.

Иван Гешев завърши изявлението си това, че “България и българските граждани остават. И магистратите, които ще работят за тях. Политическата конюнктура се променя, а всичко това, което казах, ще тежи на съвестта на тези политици, на тези хора, които го правят, ако имат съвест”.

Similar Posts