| | | |

Мощно земетресение в Мароко: Загиналите са над 600 ВИДЕО

Най-малко 632 са жертвите на мощното земетресение, което разлюля снощи Мароко, предаде Ройтерс, като се позова на мароканската държавна телевизия. Данните за жертвите са на мароканското вътрешно министерство. Съобщава се и за 329 ранени.

Епицентърът на мощното земетресение, с магнитуд 6,8 според Геофизическият институт на САЩ е бил югозападно от град Маракеш, на 320 км южно от столицата Рабат.

Националният център за научни и технически изследвания, базиран в Рабат, от своя страна посочи, че земетресението е било с магнитуд 7 и че епицентърът му е бил в провинция Ал-Хауз.

Представител на мароканските власти заяви, че повечето смъртни случаи са в планински райони, които са труднодостъпни.

Жители на Маракеш, който е най-близкият до епицентъра на земетресението голям град, разказаха, че в историческата част на града им има паднали сгради. Местна телевизия излъчи кадри на паднало минаре на джамия, което се е срутило върху автомобили.

Освен в Маракеш, трусът е бил усетен в Рабат, Казабланка, Агадир и Есауира, предизвиквайки паника сред населението.

Мароканското вътрешно министерство призова за спокойствие.

Това е най-смъртоносното земетресение в Мароко от 2004 г., когато при земен трус загинаха над 600 души.

Съболезнования във връзка със земетресението в Мароко поднесе индийският премиер Нарендра Моди, който днес и утре е домакин на срещата на Г-20 в Делхи.

“Изключително съм натъжен от загубата на (човешки) животи при земетресението в Мароко”, написа Моди в социалната платформа “Екс”, известна до неотдавна като “Туитър”.

“В този трагичен час мислите ми са с народа на Мароко. Съболезнования на тези, които са загубили близки”, се казва още в публикацията на индийския лидер.

Съболезнованията си поднесе и германският канцлер Олаф Шолц.

“Ужасни новини от Мароко. В тези трудни часове мислите ни са с жертвите на това опустошително земетресение. Съчувстваме на всички засегнати от това природно бедствие”, се казва в публикация на германския лидер в “Екс”, цитирана от Франс прес.

Много хора са излезнали по улиците на тези градове, страхувайки се от срутването на домовете си, показват видеа, излъчени в социалните мрежи.

На снимки и видеоклипове, публикувани в интернет, се виждат значителни разрушения в Стария град на Маракеш, както и смачкани от отломки и камъни автомобили.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts