| | | |

ПП-ДБ изненадаха с кандидатура за кмет на Пловдив, Манол Пейков е аут

Проф. д-р Ивайло Старибратов ще е кандидатът за кмет на Пловдив на коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България”. Решението е взето на лидерска среща в четвъртък вечерта.

снимка Архив

Ден преди това стана ясно, че фаворитът на ДБ – известният издател и общественик Манол Пейков, както и бившият областен управител на Пловдив Йордан Иванов отпадат от списъка с номинациите.

Обявеният за Мъж на годината Манол Пейков бе нежелан в редиците на ПП, а според вътрешнопартийните социологически проучвания Йордан Иванов е събрал едва 6% подкрепа.

На всички избори през последните години бившият директор на Математическата гимназия в Пловдив Ивайло Старибратов бе в листите на Демократична България. Сега пловдивският учен е избран и по предложение на „Продължаваме промяната“.

Д-р Старибратов е от известен пловдивски род, дал много на града. Той е признат учен и достоен мъж. Пловдив ще се гордее, ако има кмет като него, коментира пред Дарик бившият шеф на БАБХ, учен и политик от ПП проф. д-р Христо Даскалов.

Проф. д-р Ивайло Старибратов не е член на политическа партия, но кандидатурата му явно успява да обедини лидерите и структурите на двете политически сили в коалицията.

От ПП-ДБ са убедени, че Старибратов ще се яви на балотаж и има реални шансове да спечели на втори тур.

Пред коалицията обаче все още стои решението как да подреди общата листа за общински съветници на Пловдив, тъй като от “Демократична България” настояват разпределението в нея да е в полза на предложените от тях общинските съветници.

Проф. д-р Ивайло Старибратов е преподавател в катедра „Компютърни технологии” към Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, ръководител е на Катедра „Методика на обучението и квалификацията“.

В продължение на 13 години бе директор на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, през които училището утвърждава лидерските си позиции на образователна институция от най-високо ниво.

Председател е на пловдивската секция на Съюза на математиците в България.

Старибратов има над 60 публикации в научни списания и за научни конференции. Автор е на два учебника, 6 сборника, 5 методически ръководства и една монография с 1000 авторски задачи.

Създател е на ежегодните турнири по математика и информатика. През последните десет години работи усилено за изследване на дигитализация в образованието и администрацията.

Той бе народен представител в 46-ото Народно събрание, избран от листата на “Демократична България” в Пловдив.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts