| | | |

Ирена Анастасова подскочи: Движение “3-ти март” е ненужно! Ако Радев се опитва на наш гръб….

“Официално не е обсъждан въпрос за вот на недоверие към правителството. Няма такова решение на Националния съвет на БСП, нито на Изпълнителното бюро на партията”.

Това заяви пред БНР Ирена Анастасова, депутат от БСП, и уточни, че факти за подобна процедура “достатъчно ще има”, но “към днешна дата официално няма такова обсъждане”.

“Нямам усещане, че БСП се притеснява, че Васил Божков се е върнал в България. БСП най-малко може да се притеснява от Васил Божков”, коментира тя.

В предаването “Неделя 150” Ирена Анастасова изказа мнение, че структуриране на Движение “3-ти март” е ненужно:

“И без такова движение българинът е категоричен, над 70% от хората не желаят смяна на националния празник и 3-ти март е една свещена дата, която е в основата на нашата държавност.

Дали стои Румен Радев зад това движение, или — не, това движение съществува сред хората, без да е необходима някаква шапка. Идеите, които твърди, че изповядва това движение, е в душата на българите и със и без движение — хората по категоричен начин показаха отношението си”.

Тя коментира съмненията за евентуален бъдещ проект на президента, който да се развие от появилото се Движение “3-ти март”, като заяви:

“Който и да се опитва на гръб на БСП да прави нещо, отсега му казвам, че е обречен на неуспех”.

Що се отнася до това кой стои политически зад него, бих припомнила, че не един и двама президенти в годините назад са се опитвали и са правили политически проекти, но те се оказаха твърде неуспешни”.

На репликата на водещия, че един такъв политически проект обаче – АБВ, е откъснал живо месо от БСП, зам.-председателят на социалистическата партия отговори: „Явно сме много силни. Но подобни опити са обречени на неуспех”.

БСП има амбиция да разшири влиянието си в местната власт, подчерта депутатката и добави:

“Имаме решение на Националния съвет, че местните ни организации могат да влизат в инициативни комитети и коалиции с други леви формации. Изключваме политическа партия ГЕРБ, на този етап това е единственото ограничение”.

„Със сигурност има проблеми в законодателната работа на Народното събрание, когато говорим за ефективни закони, които да регулират ясно отношенията в съответната област.

Но е важно и още нещо – каквито и закони да приема Народното събрание, ако няма стройна система на контрол от страна на институциите, ако правораздавателните органи не си вършат работа – резултати няма да има. Ако всяко следващо управление не надгражда, а руши и уволнява – доникъде няма да стигнем”.

Зам.-председателят на БСП категорично отхвърли тезата, че социалистите все повече се приближавали до „Възраждане” като риторика и „сляпо русофилство”.

„Разликата между тях и нас е, че ние не казваме – „тази страна е права”, а заявяваме: нужен е диалог, преговори и мир, за да да спре този военен конфликт.

Затова БСП е против това да се дават още оръжия за Украйна. Още оръжия означава повече жертви”, подчерта Ирена Анастасова.

„За тези три месеца видяхме, че това правителство работи усилено по посока на подкрепа на Украйна, на военния конфликт там и не толкова усилено в посока на важните за българските граждани сфери”, заяви в коментара си за работата на кабинета зам.-председателят на БСП и даде пример:

„В спешен порядък сега бяха вкарани 3 от законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Това можеше да се случи още в първия работен ден на Народното събрание.

Но този Парламент започна с нови самолети, с оръжия за Украйна, с БТР-и, с декларации за подкрепа бързото членство на Украйна”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts