| | | | |

Попиляха Денков и Зарица: Премиерът разбира от туризъм по-малко от нищо неразбиращата си министърка

“Министър-председателят Николай Денков доказа, че разбира от туризъм по-малко и от нищо неразбиращата от туризъм министърка на туризма Зарица Динкова.

Той заяви в телевизионно интервю, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е „голям“ и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат.”

Това заявяват в своя позиция от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България по повод идеята за връщане на старите ставки по ДДС.

“Премиер-министър е важно да работи с цифри и анализи, а не да използва „голям“ и „малък“. Защото държава, която претендира да е туристическа, трябва да брани и развива този сектор, а не всячески да се чуди как да го съсипе.

И подпомагането се случва с реални действия, а не с жакетче, брандирани бели ботушки и давене на костенурки, както прави министърката на туризма Зарица Динкова. Която от ден първи се знаеше, че нищо не разбира от туризъм и това се доказва всеки час по време на управлението й.

А уж щяха да ни управляват най-добрите експерти”, заявяват от БАЗ и СЗБ.

В позицията на двете браншови организации се посочва още:

“Трябват действия, каквито има в Гърция, Турция, Албания, Черна Гора, все държави, които са ни пряк конкурент.

А ние не само, че не намираме начин да се рекламираме, но и не намираме отговор на откровения черен PR, който се сипе върху нас. Включително от близки до настоящата власт НПО-та.

Дори Националният статистически институт отчита спад на чуждестранните туристи, но за Денков явно те все пак са си достатъчни.

Справка с последната нормална (предпандемична) година – 2019, показва спад от близо 250 000 чужденци, посетили страната ни с цел почивка през месец юли.

Данните за юни също показваха спад и август едва ли ще обърне тази тенденция.

Всъщност броят на туристите наистина определя до голяма степен ставката на ДДС за ресторантьори и хотелиери. Колкото повече са те, толкова по-благоприятни трябва да са условията за бранша. Иначе в Гърция, например, нямаше да има диференцирано ДДС.

Официалните данни сочат, че след намалената ставка на ДДС, средствата влезли в държавния бюджет от преки и косвени данъци в ресторантьорския бранш са се увеличили, а не са намалели.

И да подчертаем – в 24 държави от Европейския съюз ставките за ДДС в секторите хотелиерство и ресторантьорство са диференцирани. За постоянно!

Затова и ние все по-трудно се конкурираме с тях.

И не, не сме забравили, че преди година, в средата на летния сезон, намалената ставка за бира и вино беше върната на 20%. Бира срещу хляб! Нали така беше….?

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България апелираме към всички лица, заемащи длъжности в изпълнителната власт, да бъдат максимално обрани в посланията, които оставят по теми, от които ама наистина нищо не разбират, а се ръководят само от политиката на партиите, които представляват.

Ние винаги сме били насреща, за да обясним кое е важно за туризма и как бизнес, държава и клиенти могат да вървят ръка за ръка.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts