| | | |

Георги Харизанов: За България е добре в сглобката да си нямат доверие

В предаването “Лице в лице” по БТВ дипломатът и политически анализатор Илиян Василев каза, че според него сред управляващите има желание политическият живот на правителството “Денков-Габриел” да продължи.

Като извадим политическите особености на момента, те имат фундаментална причина да продължат да управляват. Те имат недостиг от време за провеждане на важни политики, като приемането на България в Шенген и Еврозоната.

Второ, пред тях е опасността от връщане на служебното правителство на Радев, което беше тръгнало да променя външнополитическата орбита на България, заяви Василев.

“Има и проблем, от гледна точка на това, че всеки един от участващите в сглобката може да попречи, но никой не може да изнесе сам нещата”, каза още Илиян Василев

Има определена степен на взаимозависимост. Идеята, че всичко ще е “цветя и рози”, няма как да бъде осъществена в настоящата ситуация, добави Илиян Василев.

По думите на политическия анализатор Георги Харизанов, продължаването на управлението на “сглобката” не е въпрос на оптимизъм, а на премерен реализъм.

Той заяви, че постоянно се допускат грешки, а някои дори не могат да бъдат описани като такива, защото корупционният натиск е бил явен.

Това, че всеки има блокираща квота и никой не може да провежда самостоятелни политики, е положително при фрагментирания вот, който наблюдаваме през последните две години, посочи той.

Нека си нямат доверие, рисково за страната е, ако си вярват сляпо за всичко. Нека се проверяват, това е добре за хората, отбеляза Харизанов.

Той заяви, че този, който спекулира с увеличението на международните цени, е премиерът акад. Николай Денков. За петрола, който се внася в “Лукойл” в Бургас, има наложен таван от ЕК, каза още Харизанов.

Той е категоричен, че не расте цената на петрола, от който България си произвежда горивата.

„Те може да сменят сертификатите и да напишат, че е произход Австралия, Нова Зеландия или Мозамбик. Изходът винаги е бил свободният пазар и отворените граници“ , допълни Харизанов.

Спекулациите не рискуват стабилността на правителството, а социално недоволство, което може да се използва

По думите на енергийния експерт Илиян Василев световният пазар на суров нефт и горива отива нагоре.

„Още с приватизацията на „Лукойл“ приехме геополитическия риск да имаш собственост върху монополната рафинерия, която ти определя стабилността на пазара на горива и някой си въобрази, че може да управлява геополитическия риск на Русия – не може да се управлява.

След концесията ще има преглед на дерогация и евентуално махане, но преди това трябва да се преговори, за да се вземе дължимото на кесаря – това, което не са довнесли в иска и онова, което потребителите трябва да получат“, коментира Василев

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts