| | | |

Асен Василев заговори за голям удар по хазната заради украинското зърно ВИДЕО

„Служебният кабинет принуди народа да купува по-скъпо брашно, хляб и олио”

Министърът на финансите Асен Василев даде пред журналисти повече информация относно падането на удължаването на забраната на внос на украинско зърно след 15 септември.

“Приходите от производство на зърнени култури миналата година са над 9 млрд. лева. Печалбата в този сектор е над 2 млрд. и 900 млн. лева. Това при разрешен внос на украинско зърно миналата година.

За сравнение, през 2021 г., приходите са над 7 млрд. 965 млн. лева, а печалбата 1 млрд. и 700 млн. лева”, заяви финансовият министър на брифинг.

“Секторът е ползвател на субсидия по повод освобождаването на горивата от акциз, 100 млн. невнесен акциз. Субсидията, които дава държавата, за 2022 е 1, 96 млрд. лева, от които 1 млрд. и 100 милиона са от държавния бюджет”, заяви още министърът.

Забраната на внос на украинско зърно, която служебният кабинет поиска от ЕК към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лв. от невнесено ДДС.

Ако забраната продължи до края на годината, очакваме щети от 40 млн. лв. на месец.

„С това си непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара народа да плаща повече за брашно, хляб, олио и фуражи, за да защити един сектор, който миналата година е генерирал печалба от 2 милиарда и половина лева”

По-рано днес министър-председателят Николай Денков коментира, че освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки и инфлацията у нас, което ще подпомогне хората с най-ниски доходи и ще увеличи приходите в бюджета от внос и износ.

Предложението на правителството за освобождаването на вноса от Украйна заплашва цялото българско земеделие с унищожение, коментира пък пред Радио Стара Загора Георги Радев, заместник-председател на управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Зърнопроизводителите заплашват да блокират цялата държава

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка КАДЪР

Similar Posts