| | | |

Георги Марков каза какво се случва с Атанасова и Белазелков след атаката на Радев

Атакуването на решението на Народното събрание не спира встъпването в длъжност на Атанасова и Белазелков като конституционни съдии.

Това заяви пред Епицентър. бг бившият конституционен съдия Георги Марков.

Днес държавният глава Румен Радев сезира Конституционният съд с искане за обявяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии.

Президентът призовава още да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания.

“Всеки орган, който е компетентен да сезира Конституционния съд срещу актове на парламента, е в правото си да го направи. Но това не спира изпълнението на закона, респективно на решението.

В случая ще се чака решение на КС. Изборът на Белазелков и Атанасова е взет с решение на Народното събрание, което е компетентно.

В правото на президента е, ако реши да сезира КС по съображения, които намери за добре, но това не спира тяхното встъпване в длъжност, тъй като не се спира решението на избор”, категоричен е Георги Марков.

Това е все едно Радев да назначи представител в КС от неговата квота и депутатите да го атакуват – това няма да му попречи да стане съдия, направи аналогия Георги Марков.

Ако Белазелков и Атанаова утре встъпят в длъжност, а по-късно КС се произнесе по искането на Радев за конституционността на техния избор, в този период те ще бъдат съдии до това произнасяне.

Докато Конституционният съд не каже, че изборът на Атанасова и Белазелков е неконституционен, те са си пълноправни членове на КС, посочи Георги Марков.

И повтори: Атакуването от страна на президента на решението на парламента за избора на тези двама съдии не спира изпълнението е те ще встъпят в длъжност.

Няма как да се отложи актът на встъпването им в длъжност, няма такава процедура. Те встъпват, полагат клетва и влизат в правомощията си.

Ако впоследствие КС се съгласи с мотивите на президента и отмени избора им, те ще престанат да бъдат съдии. Но това е много малко вероятно.

Има един принцип, който Конституционният съд го прокарва – когато се избират конституционни съдии от парламента, от двата върховни съда и се назначават от президента, техните морални качества се преценяват изключително и само от органа, който е направил предложението.

А който иска да присъства на клетвата на новоизбраните съдии, който не иска – негово право е, завърши Георги Марков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts