| | |

Патриарх Неофит е в стабилно състояние, но още е в болница. Митрополит Антоний ще отслужи Рождественската света литургия

Западно- и средноевропейският митрополит Антоний е поканен да отслужи Светата литургия за Рождество Христово и Богоявление в катедралния храм “Св. Ал. Невски” вместо патриарх Неофит

Това съобщи Светия Синод на Българската православна църква (БПЦ), по чиято покана митрополит Антоний е в България за празниците.

Патриархът е във ВМА, където лекарите се грижат за неговото здраве и Българската православна църква призовава всички да се молят за неговото здраве, защото молитвата е най-голямото оръжие на всеки християнин, разказа митрополит Антоний пред bTV.

Патриархът е в стабилно състояние, но по препоръка на лекарите не се допускат лица до него, за да се запази стерилна обстановката в тези времена с много вируси и грипове, така че ние се вслушваме в компетентното мнение на лекарите, вярваме в тях, допълни той.

Отслужването на Светата литургия е голяма духовна радост за всеки духовник, каза митрополит Антоний.

Той ще отслужи светата литургия по възложение на Светия синод. Всички да се помолим за по-добри бъднини на българския народ, призова митрополитът.

Довечера от 18 часа започва Утринното Богослужение. А в неделя от 9,30 започва Рождествената света литургия.

Трябва да се подготвим с молитва, осъзнавайки чудото, което се извършва на Рождество Христово, каза дядо Антоний. Чудесата ни съпровождат, но трябва да имаме очи и уши за тях. Всички, които отиват във храма, излизат с усмивка, каза митрополит Антоний. Трябва да вярваме и да намерим повече време за себе си в духовен аспект.

Вярата ни учи да бъдем добри, да загърбваме човешките различия, да поставяме над тях общия интерес. И народните избраници, като избраници на българския народ, трябва да загърбят своите интереси и да работят за добруването на народа.

Гордост, себелюбие са изкушения, които трудно могат да бъдат преодолени в съвременния ритъм на живот, но трябва да се направи в

Винаги е имало, особено в последните години, много добър диалог между българската държава и БПЦ. Държавата всяка година подпомага църквата, заплатите на свещениците, отделят се немалко средства за храмовете.

Подготвяме и бъдещи проекти с МВнР, социалното министерство, за да можем църквата и държавата да си подадем ръка.

Говорим и с Министерството на образованието – БПЦ винаги поставя въпроса за изучаването на религия, факт са учебниците по религия и православие, одобрени от МОН. Така че имаме готовност да започнем, макар преподавателите да не са още достатъчно, но вече има места, където се изучава предметът Православие от много деца.

Ефектът от преподаване на религия е безспорен – особено като виждаме необяснимата агресия в училище, езикът, който се употребява, е недопустим.

Всички свещеници имат профили в социалните мрежи, чрез които достигат до по-голяма аудитория. Но винаги трябва да се търси живия контакт.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts