| | | |

Тагарев: Русия ни провокира, обсъждаме отговор със съюзниците

Русия е продължила обявяването на затворена за плаване зона в Черно море засега до края на този месец. Тази зона засяга води, които са част от българската икономическа зона. Русия ни провокира.

Този коментар направи министърът на отбраната Тодор Тагарев в сряда

Русия вече два месеца блокира голяма част от нашата изключителна икономическа зона в Черно море, в момента са обявили, че до края на месеца ще продължат да провеждат учения в нашата икономическа зона, което ние разглеждаме като провокационни действия спрямо България, спрямо нашата сигурност и икономически интереси.

България обсъжда отговор на тези провокации – и самостоятелен, и заедно със съюзниците ни в НАТО, добави министър Тагарев.

Като част от отговора той посочи обявеното вече спешно купуване на ракети за бреговата охрана.

Сливането на военното разузнаване с Държавна агенция “Разузнаване” трябва да стане само след анализ какви биха били вредите и ползите от такова нещо, коментира още Тагарев по повод намеренията на лидера на ДСБ ДАР и СВР да се слеят.

Това че в някоя страна има единна служба не означава, че автоматично трябва да го приемем, добави Тагарев.

Във връзка с настаняването на многонационална бойна група на НАТО в България министър Тагарев каза, че на среща на върха на НАТО от миналата година е било взето решение по източния фланг на алианса да бъдат разположени бойни групи.

Като обясни, че тези групи, когато са напълно разгърнати са с численост около 5000 военнослужещи.

По думите на министъра в момента се дискутира да има една част от тази численост у нас – по-малко от 50% и “при необходимост бързо да нарасне числеността, за да може да изпълни функциите си, които са по възпиране и отбрана от потенциален агресор”.

Тагарев добави, че числеността на групата може да нарасне до около 1500 души в мирно време.

Министърът посочи, че все още няма крайно решение къде да бъде разположена бойната група.

Военният министър каза още, че е приел оставката на неговия съветник Мустафа Емин. Според него политическите интерпретации са надделели над здравия разум и Емин е решил да напусне, за да не се създават предпоставки за затруднения в работата на Министерство на отбраната и кабинета.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts