| | | |

Тошко Йорданов каза какво се крие зад идеята за промяна на Конституцията на “сглобката”

Трябва да говорим с експертите по темата, но мисля, че управляващите трябва да си понесат кръста. Независимо какво мисля или какво те мислят. Нашата парламентарна група ще има позиция, но това е решение на МС.

Това заяви Тошко Йорданов от ИТН пред bTV по повод решението да се възобнови вноса на украинско зърно.

“Има два плана в тая страна – какво решава парламента и какво става сред хората. Много често са в различни посоки”, допълни той.

“Една от причините да направим партия е потъпкването на референдума, защото бяхме част от “Шоуто на Слави”. Ние също сме внесли закон в промяна за прякото допитване.

Бяхме стигнали консенсус, че ще внесем поправки. Обидното и наглото спрямо българите е, че беше спрян на първо четене. Управляваща сглобка доказаха отново, че българските граждани нямат никакво значение. Те трябва само да гласуват, да правят ала-бала и да се гърмят проекти”, каза още иронично Йорданов.

Във всички нормални държави тази процедура е много облекчена. В редица държави управляващите се допитват до хората по най-различни въпроси.

Управляващите дори не направиха свои предложения между първо и второ четене, заяви председателят на ПГ на ИТН.

Той обясни, че има конкретни изисквания за референдума и не всичко може да се подлага на гласуване.

“Можеше да се намали броя на подписите или да се удължи срока за събирането им. Направиха диктатура на една група хора, обявили се за разбирачи”, посочи Йорданов.

“В момента по сключени договори не може да се прави референдум. Стигнахме до унизителното състояние НС да наруши и сегашния закон за референдумите, отхвърляйки този на “Възраждане”.

По закон НС няма право да каже дали може или не може да го има. Всички, които бяхме против това, щяхме да убеждаваме гражданите”, каза още депутатът от ИТН.

Той подчерта, че по закон и референдумът на “Възраждане” за запазване на българския лев е трябвало да бъде проведен, тъй като е събрал необходимия брой подписи.

Народният представител коментира и идеите за промяна в Конституцията на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ.

“Ограничението младите шофьори да не карат коли над 120 конски сили – ако един шофьор тръгне да изпреварва тир и ако срещу вас има кола, шансът да се блъснете е по-голям.

Другото е забрана на младите да шофират между 10 и 6 часа. Той след една година пак няма да може да шофира. Между 22 и 6 почти няма коли.

Взима се една трагедия, като тази на “Сливница” и се почват промени в закона, но те няма да спрат инцидентите. Един пиян на “Гурко” уби едно дете. Пробутват се закони.

Предложенията им за Конституцията е да се вкопаят във властта – да отнемат правомощията да служебните кабинети и на президента”, заключи Тошко Йорданов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts