| | | | |

Бюджетът на София бе приет! ДБ на инат не подкрепиха

Бюджетът на София бе приет.

Това стана с гласовете на 33 от всичките 61 общински съветници.

Той получи “за” не само от общинарите от ГЕРБ. От групата на БСП гласуваха “против”, а общинските съветници от “Патриоти за София” гласуваха “за”.

Бюджетът ще действа до февруари или март догодина, след което трябва да се изработи и приеме нов.

Четири часа спорове и дебати предшестваха гласуването, което до последния момент изглеждаше под въпрос. Противниците му смятат, че той е предизборен и крие корупционни намерения.

Привържениците пък ги обвиниха, че жертват интересите на софиянци в името на краткосрочни предизборни и политически дивиденти.

Успяхме да обезпечим издръжката на новите места в детските градини, подчерта Георги Георгиев, председател на СОС.

Бюджет 2023 е в размер на 2,555 млрд. лв. и ще действа до месец февруари или март догодина, а след това следващият Общински съвет ще изработи и приеме нов.

След като кметът на София Йорданка Фандъкова представи Бюджет 2023 последва и дебат между общинските съветници.

Пеню Пенев от ДБ каза, че ще гласува отговорно и ще подкрепи бюджета. Впоследствие при гласуването той беше единственият общински съветник от ДБ, които подкрепи бюджета.

С изключение на Пенев, останалите общински съветници на Демократична България, както и на Спаси София не подкрепиха предложения бюджет за Столична община.

В бюджета са заложени милиони за тротоари, за изграждането на 100 км канализация в 12 квартала на града, за изграждане на 6 км метро през Слатина, за изграждането на детски градини и ясли, като се финансират строителството на 45 такива, както и строежът на ново училище в Манастирски ливади.

Освен това са заделени солидни средства за израждане на спортни обекти, а големият акцент е цялостното ремонтиране на междублокови пространства.

С приемането на бюджета беше осигурено и закупуването на сценична техника на Театър София.

На последно място, но не и по важност в бюджета са предвидени и милиони за ремонт на общински болници.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка СОС

Similar Posts