| | | |

Вигенин: Не мога да си представя, че руски кораби ще дебаркират в Бургас и Русия ще ни нападне

„Сериозни аргументи в подкрепа на вдигането на забраната за внос на украинско зърно ние не чухме. Смятаме, че тази мярка беше и ще бъде необходима в защита на българските производители.

Въпросът за качеството на пшеницата и други продукти, които влизат от Украйна е повдиган нееднократно – тъй като изискванията към производството в рамките на ЕС са много по-високи.

Ние не сме убедени в каква степен това, което се внася от Украйна отговаря на тези критерии и изисквания”.

Това заяви по БНТ зам.-председателят на НС и народен представител от ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин.

„За нас е необяснимо защо парламентът трябваше да се занимава с този въпрос и да взима решение, което по принцип е в правомощията на изпълнителната власт”, подчерта Вигенин и добави, че в последните месеци Народното събрание твърде често се занимава с правомощия на изпълнителната власт като формат, който може да размие отговорността ѝ.

„Категорично подкрепяме всички действия, които ще предприемат българските производители оттук нататък. БСП застава зад тях.

Няма да развяваме партийните знамена на тези протести, но нека хората знаят – и с гласуването днес, и с категоричната ни позиция в подкрепа на българското производство, че не приемаме тази политика на българското правителство и мнозинството в НС”, заяви социалистът.

По думите му, съвсем не е елемент от някаква чужда пропаганда фактът, че вече у твърде много хора остава впечатлението, че основната грижа на правителството и мнозинството не е България и българските граждани, а Украйна и украинските граждани.

„Ние подкрепяме хуманитарната помощ, която се оказва на Украйна, помощта по отношение на украинските бежанци у нас. Но се минават всякакви граници – те днес се изразяваха в решението срещу българските зърнопроизводители, вчера се изразяваха в поредните обещания и позиции, свързани с военна подкрепа.

Ред неща и все интереси, които не са на българите. Това толкова често започна да се повтаря, че почваме да се питаме чие е това правителство и управляващото мнозинство за кого работи”, коментира зам.-председателят на Народното събрание.

„Аз не чух от българското правителство, министъра на земеделието или мнозинството някакви мерки, с които ще защити българските производители”, посочи Вигенин.

На репликата но водещата, че правителството отпуска 63 млн лв. Кристиан Вигенин отговори:

„Боравенето с такива числа не дава конкретен отговор.

Какво казват хората: „Ние нямаме нужда от вашите пари, които всъщност са събрани от данъците на всички българи, ние искаме да ни оставите да търгуваме свободно и да ни защитите от нелоялния внос и нелоялната конкуренция, която идва от украинското зърно”.

Не искам да е така, но така изглежда – че управляващите сляпо се съобразяват с Брюксел.

Виждаме поредица от действия – свързани както със селскостопанската продукция, така и с военната помощ.

България се оказа най-активният привърженик, подкрепящ Украйна с каквото има”, каза още Кристиан Вигенин.

Той отново заяви категоричната позиция на БСП против това България ангажирана в конфликта чрез предоставяне на военна помощ.

„Това е наша позиция от първия ден на войната. Последните събития показаха, че България можеше да има една доста по-различна роля и тук подчертавам – изобщо не става въпрос да се обявяваме срещу Украйна.

Но смятаме, че България можеше да бъде много по-ефективна по други начини, подкрепящи Украйна, а не чрез ангажиране пряко военно, чрез предоставянето на военна помощ, която очевидно ще се разширява”.

Кристиан Вигенин посочи, че при изслушването, което са инициирали с народния представител от БСП Атанас Зафиров, на въпроса – България ще предостави ли нашите зенитно-ракетни комплекси С-300 на Украйна, министърът на отбраната не е казал „не”, а само, че ще отговори на секретно заседание.

„Експертите казват, че ние нямаме в момента системи, които могат да заменят тези зенитно-ракетни комплекси С-300, които пазят АЕЦ „Козлодуй” и София.

Искаме отговор и на тези въпроси – кому е необходимо това и защо” попита Вигенин и добави:

„Имам чувството, че на моменти Тагарев не знае на коя държава е министър и е малко откъснат от реалностите по начина, по който говори по тази проблематика”.

По думите му, засилването на отбранителните ни способности трябва да е съобразено с реалните нужни и реалната заплаха.

„По какъв начин това разширяване на сухопътната военна група на бъдещата база в Ямболско ще повиши нашата сигурност и ще уплаши Русия?

Аз не мога да си представя, че руските кораби ще дебаркират в Бургас, ще слезе една армия, ще ни нападне и сухопътните сили до Ямбол ще излязат и ще се бият. Това е абсурдно.

Ако имаме нужда от усилване на нашата отбрана, тя определено не е със сухопътни сили, тъй като ние сухопътно не сме застрашени. И без да си военен експерт – можеш да го видиш”, коментира Кристиан Вигенин.

Той призова за повече разум разум и съсредоточаване върху българските проблеми, повече защита на българските интереси, като подчерта, че това не значи да отричаме участието в общите усилия на ЕС и НАТО.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts