| | | |

Регионалният министър бесен, атакува остро Гроздан Караджов: Разпространява внушения в медиите и парламента

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков опроверга твърденията от декларацията, прочетена днес в Народното събрание от бившия регионален министър Гроздан Караджов и настоящ народен представител от ПГ “Има такъв народ” (ИТН) с изявление до медиите, разпространено от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ).

“Бих желал да опровергая две внушения, които бившият регионален министър Гроздан Караджов разпространява по националните медии, а днес и от парламентарната трибуна”, се казва в съобщението на МРРБ.

Писмото на Цеков е в отговор на нападките на депутата Гроздан Караджов, за които БТА по-рано писа.

Караджов обвини в парламента управляващите от “Продължаваме промяната” (ПП) и “Демократична България” (ДБ) с думите: “Хаосът на “промяната” е толкова голям, че се стигна до абсурдна заповед да се спре ремонтът на пътищата.

Дори заговорихме как армията ще се заеме с ремонта на пътищата. За какво ни е тогава Агенция “Пътна инфраструктура” и за какво ни е МРРБ”.

Караджов даде като пример последните приключени поръчки за основен ремонт на участъци по първокласните пътища в Бургаска област. По думите му вместо 72 милиона лева общо за два участъка, ще се платят 140 милиона лева без ДДС.

В отговор на това министър Цеков пише:

“Първото внушение е, че АПИ възлага обществени поръчки на нереално високи цени.

Цитирани бяха две обществени поръчки, които касаят основни ремонти на пътища в Бургаска област. Въпросните поръчки са обявени от ръководството на АПИ по време на мандата на министър Гроздан Караджов – на 11 април 2022 г.

Прогнозните стойности на тези поръчки са съответно 37 и 34 милиона лева. Оферти по въпросните поръчки са подадени през август 2022 г. по времето на мандата на министър Иван Шишков. Настоящото ръководство на АПИ единствено довършва обявените процедури”.

Според Цеков във всички поръчки по време на министрите Караджов и Шишков са формирани неправилни прогнозни стойности и получените оферти многократно надвишават прогнозните стойности.

За цитираните от Караджов поръчки са получени оферти в порядъка от 69 до 71 милиона лева – респективно за всяка от поръчките има разгледани по 4 или 5 оферти и са избрани изпълнителите с най-ниската ценова оферта, се казва още в съобщението на Цеков.

Караджов обвини ПП от трибуната в парламента и че пуска поръчки със скандални изисквания, които елиминират каквато и да е конкуренция и създават предпоставки за корупция.

По думите му в новите поръчки рязко са завишени изискванията към участниците.

“Колко са фирмите, които удовлетворяват изискването за 70 милиона лева оборот? Същите осем бебета, които в момента сучат от скута на Кирил Петков”.

Според Караджов едни и същи фирми са “абонирани” за пътищата, защото са близки до властта и до ПП.

В отговор на това министър Цеков пише:

“Това категорично не отговаря на истината. Изискванията за оборот в новите обществени процедури са съобразени с прогнозната стойност на поръчките.

И тъй като областите са различни, различни са и изискванията за икономическото и финансово състояние на фирмите”.

Регионалният министър дава пример за област Ловеч, чиято прогнозната стойност на поръчката е 24 милиона лева като изискването за оборот за 3 години е 20 милиона лева.

Министър Цеков посочва в писмото, че за област Русе прогнозната стойност е 18, 4 милиона лева и изискванията за оборот са за 15 милиона лева.

За област Търговище прогнозната стойност на поръчката за 18 месеца е 19,8 милиона лева, изискванията за оборот са 15 милиона лева.

“Единствено за най-голямата област – Софийска област, в която пътната мрежа надвишава 1300 км и прогнозната стойност на поръчката надвишава 72 милиона лева, изискването за оборот за 3 години е 70 милиона лева”, се казва още в съобщението.

При поръчките за текущи ремонти по отношение на изискванията за обороти, всички изискуеми обороти са по-ниски от прогнозната стойност на поръчката, настоява Цеков и допълва, че поръчките следва да се изпълняват за срок от 18 месеца, а изискването е за тригодишен оборот.

Според регионалния министър при прогнозна стойност от 25 милиона лева се изиска оборот 20 милиона лева за 3 години, което прави средногодишен оборот от 7 милиона лева и дава равен достъп на всички пътностроителни фирми до участие в конкурсите за поръчки.

Според Цеков практиката Агенция “Пътна инфраструктура” да обявява нереалистично ниски прогнозни стойности, а впоследствие да се сключват договори на реални пазарни цени е съществувала между 2020 г. и 2022 г. и дава пример:

“Много показателен е случаят за автомагистралата между Русе и Бяла, при която при прогнозна стойност на поръчката 924 милиона лева министър Гроздан Караджов излъчи решение за избор на изпълнители на стойност 1,534 милиарда лева”.

Регионалният министър е категоричен, че за пръв път в последните 12 години поръчките за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища се възлагат само и единствено по критерий “най-ниска цена”, с което е защитен публичният интерес.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка МРРБ

Similar Posts