| | | | |

Първите товарни кораби отплаваха за Украйна по хуманитарния коридор в Черно море

Два товарни кораба днес се отправиха към украински пристанища, с което станаха първите цивилни плавателни съдове, които използват отворения преди месец временен коридор, за да влязат в черноморските пристанища и да натоварят зърно за африканските и азиатските пазари

Това съобщи украинският вицепремиер Олександър Кубраков, цитиран от Ройтерс и БТА.

Миналия месец Украйна заяви, че се отваря “хуманитарен коридор” в Черно море, за да бъдат освободени корабите, блокирани на украинските пристанища от началото на войната, и за да се преодолее фактическата блокада, последвала след оттеглянето на Русия от зърнената сделка.

Досега общо пет кораба са напуснали пристанището на Одеса, използвайки коридора, който минава по крайбрежие на Черно море в близост до Румъния и България, отбелязва Ройтерс.

Корабите за насипни товари “Ризилиън Африка” и “Ароят” си проправят път през Черно море до украинските пристанища, за да натоварят близо 20 000 тона пшеница за Африка и Азия, каза Кубраков.

Данни на компанията за проследяване на кораби “Марин трафик” показват, че “Ароят” вече е в украинското пристанище Черноморск, а другият плавателен съд все още е напът в Черно море.

Украинското министерство на земеделието заяви в “Телеграм”, че зърното ще бъде доставено в Египет и Израел.

“Макар че ООН не е предприела действия, свързани с движението на тези съдове, ние приветстваме всички усилия за възстановяването на нормалната търговия,

особено когато става въпрос за жизненоважни хранителни продукти, които подпомагат доставките и стабилизирането на глобалните продоволствени пазари”, заяви пред Ройтерс представител на международната организация, пожелал анонимност.


“Продължаваме с усилията си за улесняване на износа на селскостопански стоки както от Украйна, така и от Русия”, допълни той.

Движението на двата кораба ще представлява изпитание за възможността на Украйна отново да отвори морските маршрути, коментира Ройтерс.

Москва често извършва атаки с дронове и ракети срещу украинска инфраструктура за износ на зърно.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка: Александр Кубраков/Телеграм

Similar Posts