| | | | |

Йотова се е превъзбудила, май се готви за президент. Преди да мери скришом президентската корона, да позачисти стари епизоди в политическото си поведение

Йотова ми изглежда превъзбудена. Ширят се слухове, че Радев щял да се отказва от поста на преимуществено представителен президент и щял да се жертва да направи партия, да печели избори и да спасява България.

Това коментира политологът Огнян Минчев.

Аз го разбирам – ако не можеш да управляваш служебно като самодържец – по-добре да потърсиш заобиколни пътища към всичката власт…

Въпреки, че неговите придворни политолози би трябвало да му обяснят, че в тази политическа система – дори и президентска да е – всичката власт няма как да се окаже на едно място.

Само че те му казват “на ухо” нещо друго – “Абе дай да вземем колкото власт можем сега, а после ще се равняваме по другаря Путин…”

Йотова скришом мери президентската корона. Щом началникът ще се впуска в партийна политическа борба, вицето – по право … Нали така?

Невероятно е колко много илюзии поражда една грубичка, безцеремонна и свръхинтересчийска политическа сцена, каквато е българската…

Първо, Радев може да е недоволен от новото статукво, но не може да не е чувал каква славна партийна кариера направиха неговите предшественици след като им свършиха президентските мандати.

Дори и свръховластения по неформални пътища Първанов се напъна да прави АБВ, но … планината роди … мишка.

Като стане дума за първите букви от азбуката, аз се сещам за един стар виц – защо милиционерите ходят по трима. Защото единият знае да чете, вторият – да пише, а третият – да следи двамата интелектуалци да не направят някоя глупост…

Второ, Радев знае, че ако се впусне в партийна дейност и напусне президентстването, ще се сблъска с конкуренцията на нему подобни мераклии за всичката власт и ще му се наложи да дели народната любов с тези мераклии, преди да му се наложи да дели самата власт в държавата.

А сега – президент, баща на народа.

Е, не винаги с цялата власт като допреди три месеца, ама… По-добре гълъб в ръката, отколкото паун на стряхата…

Трето, дори бляновете Йотови да се сбъднат, а Радев да подгони пауна на стряхата, госпожата от Дондуков ще трябва сериозно да еволюира в позициите си (чак за възгледи не мисля да говорим), за да може да разчита на някакво влияние в процеса на променящата се българска политическа сцена.

А който променя позициите си – трябва да изяде, публично, старите си позиции.

Да позачисти стари епизоди в политическото си поведение – например целуването на ръка с приклякване на чужди попове, завършили богословие в престижни школи на КГБ.

Затова единственото нещо, което бихме могли да препоръчаме на г-жа мераклийката за това-онова, е да се изказва все по премерено – за всеки случай.

Ако не е необходимо – може би няма и нужда…

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts