| | | |

Мустафа Емин с изненадващи оправдания за скандала с “Пирогов”

„Не съм злоупотребил със служебното си положение, не съм заплашвал медицински служители и не съм искал да се вади дете от шокова зала”

Не съм заплашвал. Това ми беше първия досег до спешната помощ в България и бях изненадан как има само един дежурен лекар там”, каза Емин, обяснявайки защо е споменал и здравния министър в своето обръщение към спешните лекари.

Той каза, че в записите, предоставени от „Пирогов” няма звук

Семейството, което пристигна преди мен, позвъни един път на шокова зала. Когато влезе пациентът преди мен и останахме само ние чакащи, след 20-30 минути, знаех, че няма пациент и звъннах един път. Не знаехме, че вътре има дете, защото то е вкарано през друг вход. Тогава звъннахме и втори път.

Това заяви в ефира на Нова телевизия Мустафа Емин.

Скандалът между съветника на министъра на отбраната Мустафа Емин и спешната болница „Пирогов“ започна с Фейсбук публикация на сестра от болницата.

В нея се посочваше, че Мустафа Емин, който е съветник на военния министър, се е държал арогантно и е поискал дете от шокова зала да бъде изведено, за да влезе неговото. Емин тогава отрече всички тези твърдения.

На 5 септември той обяви, че подава оставка от позицията съветник в политическия кабинет на министър Тодор Тагарев, „за да се прекрати атаката срещу него и правителството”.

“Тогава ни казаха, че вътре има дете. Моят приятел попита тогава какво се случва, ако има катастрофа, а дойдат 10 пострадали деца, какво се прави, като има само един човек. Тогава от болницата казаха, че нямали възможност да реагират”, каза той.

“Нямам претенции по начина, по който са се отнесли към детето ми. Времето ще покаже какъв ще е белегът му и колко ще се заличи.

В Пирогов спасиха живота на мои близки от село Рибново. Високо ценя професионализма на българските лекари и смятам, че те са поставени в трудна среда – да оперират в много ограничени условия. Проблемът там е в управлението на процесите, а не е на доктор и пациент”, добави той.

“В деня, в който ескалира напрежението в социалните мрежи, бях в командировка. Научих по обед и се изненадах на преразказа на случващото се, защото тази жена не се е занимавала с детето ми.

В моето пребиваване в Пирогов не е имало политически елементи. Аз не съм споменавал къде работя“, категоричен бе той.

„Ние сме в контекст на местни избори, аз няма да съм кандидат на ПП-ДБ. Впечатлиха ме посланията, внушенията. Откъде е излезнало, че съм от Рибново, не съм споменавал родното си място. Политическата експлоатация е свързана с много стереотипи.

Това че съм от Рибново и че съм Мустафа Емин, добавено към това, че съм съветник на министър се оказа взривоопасно”, каза Емин.

Мустафа Емин бе категоричен, че не си е помислил дори да се възползва от политическото си положение, докато е бил в болницата.

По повод излезлите записи от случая той твърди, че няма нужда да ги вижда. Емин знаел, че се вижда нормално поведение на хора, които си стоят и разговарят.

Според него времето ще покаже дали болница „Пирогов” има политически профил.

„Посланието беше, че ако си Мустафа и не си от ДПС няма кой да те защити”, каза той и обясни, че се е показало становището на гражданското общество.

„Аз съм от Родопите, носим своя исторически опит. Научени сме да разчитаме на двете си ръце и на семействата си. Наум не ми дойде да звънна, можех да го направя на когото пожелая”, обясни Мустафа Емин.

Според него този случай показвал прекратяване на монополното представителство на отделни общности и че министърът на отбраната Тодор Тагарев също е политическа цел, защото политиката на правителството и конкретно МО е върнало България на картата на Европа.

„Аз бях връзката на Министерството на отбраната с парламентарно представените формации”, каза Емин

Емин разкри, че не възнамерява да взима участие в местните избори, които ще се проведат в края на месец октомври.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts