| | | | |

Тандемът Радев-Йотова се превърна във фактическа “партия”, която узурпира позиции по всички етажи на изпълнителната власт и системата за национална сигурност

Изказването на премиера Денков за “терористите” е политически глупаво и недопустимо за един министър-председател. По това спор няма!

от фейсбук профила на Борислав Цеков, конституционалист

снимка: Архив

Но изявлението на вицепрезидента Йотова, с което иска оставката на Денков, е поредна демонстрация на анти-конституционно поведение от “Дондуков” 2.

Писал съм многократно и в периодичния печат, и в специализирани юридически издания защо е анти-конституционно.

Конституцията повелява президентът и вицепрезидентът да бъдат “неутрална власт”, която има надпартиен характер и не се меси открито в партийните борби. Затова и президентът не е титуляр на изпълнителната власт.

Вместо това “Дондуков” 2 при тандема Радев-Йотова се превърна във фактическа “партия”, която се конкурира с легитимните политически партии,

а чрез служебните правителства и мащабните кадрови чистки, които извърши, узурпира позиции по всички етажи на изпълнителната власт и системата за национална сигурност, каквито Конституцията не отрежда на президентската институция.

При това без тази фактическа “партия” да участва в парламентарни избори, които единствени дават легитимно основание за овладяване на изпълнителната власт.

Спрете се!

Както обичахме да казваме преди години с горчива ирония: Не противоконституционствувателствувайте.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts