| | | | |

Адм. Ефтимов пред НАТО: България е готова да приеме координационен център на алианса за Черно море

Въпросът за координационен център на НАТО за Черно море в България е поставил началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на среща в Осло. Норвежката столица беше домакин на конференцията на Военния комитет на НАТО.

Според адм. Ефтимов в Черно море Русия показва незачитане на установените международни правни норми.

Затова в изказването си е поставил акцент върху значението на засилването на способностите на Алианса за непрекъсната ситуационна осведоменост. Част която е и бъдещият координационен център на НАТО за Черно море.

снимка: МО

Норвежката столица беше домакин на конференцията на Военния комитет на НАТО. Според адм. Ефтимов в Черно море Русия показва незачитане на установените международни правни норми.

В изказването си Ефтимов постави акцент върху значението на засилването на способностите на Алианса за непрекъсната ситуационна осведоменост. Част която е и бъдещият координационен център на НАТО за Черно море.

От 2020 година във Варна има военноморски координационен център. Но към момента той не е на НАТО.

Той подчерта необходимостта от създаването на координационен център на НАТО за Черно море, като потвърди готовността на страната ни да го домакинства, съобщи пресцентърът на МО.

През годините темата е била повдиганата от предишните политически ръководства на страната.

Администрацията на Доналд Тръмп подкрепи в изявление създаването му като част от инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие. Имаше и посещение от командира на Военноморското командване на НАТО вицеадмирал Кийт Блънт преди година.

„Изпълнението на приетите на срещата на върха във Вилнюс регионални планове на НАТО изисква предоставянето на добре подготвени, оборудвани и оперативно съвместими сили в нужната степен на готовност.

Необходима е също усъвършенствана и адаптирана система за командване и управление, способна да действа в многокомпонентна среда“.

Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето изказване на конференцията на Военния комитет на НАТО, която се провежда от 15 до 17 септември в Осло, Норвегия, съобщиха от министерството.

Дневният ред на форума е посветен на укрепването на възпиращия и отбранителния потенциал на Алианса в контекста на решенията, взети от държавните и правителствените ръководители на съюзниците в Литва през юли тази година.

Участниците подчертаха еволюцията на НАТО през последните години чрез трансформация от съюз, ориентиран към експедиционни операции, към Алианс, фокусиран върху защитата на всеки сантиметър от територията на своите съюзници.

Стъпка в тази посока е приетият пакет от регионални планове, предназначени да възпират и защитават съюза от заплахи и предизвикателства пред сигурността.

Началниците на отбраната проведоха задълбочена дискусия и очертаха основните насоки за пълното изпълнение на тези планове.

Част от дискусиите по време на форума в Осло са обсъдили Украйна. Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер е предупредил, че повечето разходи за отбрана не водят до сигурност, защото и цените на боеприпасите скачат.

Затова НАТО призовава за засилване на производството. Българската промишленост произвежда масово само т. нар. съветски калибър боеприпаси.

А заради войната в Украйна се заговори за модернизация за производство и на т.нар. натовски калибри.

Началниците на отбраната на страните от НАТО ще участват от 15 до 17 септември в годишната конференция на Военния комитет в норвежката столица Осло.

Те се събират по покана на командващия норвежките въоръжени сили генерал Ейрик Кристофешен.

Дневният ред ще се съсредоточи върху укрепването на възпирането и отбранителната позиция на НАТО, съобщи на уебсайта си Алиансът.

източник: БНР

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts