| | | |

Министър заподозря зърнарите, че изпълняват политически поръчки от Русия

Подозрения, че протестите на зърнопроизводителите са политически и са организирани с цел дестабилизация на правителството, сподели министърът на транспорта Георги Гвоздейков пред Би Ти Ви.

снимка: Архив

Той обвърза протестите и със защита на руските интереси.

“Проблемът с вноса на украинското зърно отново е пропаганда на Русия. Когато е разрешен вноса през 2022 г. зърнопроизводителите правят печалба от 2 млрд. лв. 2021 г. тези цифри са по-малки.

Протестът днес има политически оттенък. Опитват се да дестабилизират ясната посока на България”, заяви Гвоздейков.

Според него премиерът Николай Денков донякъде е бил прав за думата “терористи”, защото зърнопроизводителите не искат разрешаване на проблема, а конфронтация.

Когато тези хора не искат диалог се държат като малки деца търсят конфронтация с правителството“, коментира министърът.

Той увери, че България няма какво да загуби от вноса на украинско зърно. Държавата има за цел да осигури коридор на солидарност до пристанище, където зърното да бъде изнесено.

Гвоздейков напомни, че забраната за внос на украинско зърно е наложена от служебното правителство, което според него е защитавало руските интереси.

“Има решение на ЕК и на парламента, което трябва да бъде изпълнено. България няма какво да загуби. Става дума за по-бърз експрот към страни, които имат нужда от това зърно. Осигуряваме коридор на солидарност, пристанище, чрез което зърното от Украйна да бъде изнесено. И ще спечелим от това”, каза още министърът.

Гвоздейков изтъкна, че в Черно море отдавна се извършват маневри от Руската федерация.

В Черно море отдавна има маневри на Русия, каза Георги Гвоздейков по повод дрона с бомба, който беше открит в морето до Тюленово.

Има координация по темата, МВР е отцепило терена, а Министерство на отбраната трябва да обезвредят взривното устройство. Гвоздейков ще свика незабавна среща с Морска администрация и заедно с МВР и Министерство на отбраната ще коментират какви мерки трябва да бъдат предприети за безопасността на гражданите.

Според него трябва да има сериозен европейски отговор за дроновете. Колкото по-бързо станем член на Шенген, толкова по-силно границата ще стане по-силна, сигурен е Гвоздейков.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков посочи, че първият хеликоптер който трябва да получи България е в процес на сглобяване. До 15 януари медицинският хеликоптер трябва да бъде включен в мисии за спасяване на човешки живот

Той обясни, че вчера е заминалата първата група пилоти за обучение за спешната медицинска помощ по въздуха. На 24 септември заминават и инженерите.

Оперативните бази за медицинските хеликоптерите вече са собственост на Министерство на здравеопазването. Шестте бази са разположение в София, Пловдив, Сливен, Търговище, Габровница и Долна Митрополия.

Площадките, където трябва да кацат хеликоптерите са в засилен процес по действие на лицензиране.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts