| | | | |

Гласуване с машини или с хартиена бюлетина? Кое е по-добре?

Гласуване с машини или с хартиени бюлетини? Кое е по-добре? Твърдо съм за хартиените бюлетини и накратко ще обясня защо. Който разбрал, разбрал.

от фейсбук профила на Петко Симеонов, съучредител на СДС

Изборите са единственият начин за пряко участие в политиката на страната и общината за милиони. Те отиват в изборната секция и с гласа си преотстъпват своето лично право да участват в управлението на държавата или населеното място.

Все едно казват: “Хайде, вместо мен да управлява този!”. Това се случва на изборите.

Дали човек ще заяви своята воля пред машина, или пред свидетели, които я удостоверяват, не е едно и също!

Не е, защото за десетките хиляди членове на секционни комисии, т.е. свидетелите на свободно изразената политическа воля на своите съседи, това е единствената форма на отговорно участие, подчертавам ОТГОВОРНО УЧАСТИЕ, в политическия процес на държавата или общината.

Хартиената бюлетина гарантира, че на изборите през изпитанието на тази отговорност могат да преминат тези хиляди. Много грешки се били допускали в протоколите. Освен грешки били злоупотребявали с протоколите.

Значи у нас няма 50-100 хиляди души, които да бъдат обективни свидетели на чужда политическа воля? Тъй ли?

И затова решаваме да не създаваме такива качества в гражданите. По-лесно ни било в българското общество да няма толкова кадърни за отговорно участие в политическия процес.

Хартиената бюлетина гарантира периодично гражданско обучение на населението в отговорност! Тя удостоверява степента на наличие или отсъствието на такава отговорност.

Подчертавам – изборите са индивидуално право на глас пред свидетели!

Не махайте свидетелите! Не ги замествайте с машина.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Фейсбук

Similar Posts