| | | | |

Politico гръмна: Украйна ще съди 3 страни от ЕС

Украйна ще съди Полша, Унгария и Словакия заради отказа им да отменят забраната за украински селскостопански продукти, заяви търговският представител на Украйна Тарас Качка в интервю за Politico.

Забраните, наложени от трите централноевропейски държави, имат за цел да предпазят фермерите им от рязкото увеличаване на износа на зърнени култури от украинската страна след блокадата на украинските пристанища на Черно море от страна на Русия.

Управляващата партия в Полша е особено заинтересована да спре потока, тъй като нейната съдба на изборите на 15 октомври е тясно свързана с подкрепата на селските райони, които са огорчени от увеличаването на украинския селскостопански износ.

“Важно е да се докаже, че тези действия са юридически погрешни. Затова утре ще започнем съдебни процедури”, заяви Качка и добави, че Киев се готви да предприеме ответни мерки срещу полския износ на плодове и зеленчуци.

Трите държави се разбунтуваха срещу Европейската комисия, която миналия петък реши да разреши продажбите на украинско зърно в ЕС.

Полша, Унгария и Словакия заявиха, че ще наложат собствени забрани за украинското зърно след решението на Комисията да прекрати ограниченията си.

“В нашите очи тези мерки на Унгария и Полша са израз на пълно недоверие към Европейската комисия”, заяви ръководителят на търговската служба на Украйна.

Киев планира да съди страните в Световната търговска организация, а не чрез собственото си търговско споразумение с ЕС.

Докато Словакия просто удължи предишната забрана на ЕС за четири вида зърно, Полша наложи допълнителни забрани за украинското брашно и фураж през уикенда.

Унгария, каза Качка, отива още по-далеч и забранява още 25 продукта, които не са били обсъждани преди, включително месо.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts