| | | |

ЕСКАЛАЦИЯ на напрежението: Енергетици и миньори опитаха да нахлуят в МС, полицията ги отблъсна

Напрежението на протеста на енергетици и миньори ескалира. Протестиращите се опитаха да нахлуят в МС, но имаха сблъсък с органите на реда, предаде репортер на “Фокус”.

Нека уважаваме органите на реда, призова водещият протеста синдикалист.

“Явно някой мисли, че може да се подиграва с миньори и енергетици. Вече час и половина няма отговор от преговарящата ни група. Явно са им взети телефоните Някой от нашата група да излезе. Ние не сме кротки като тревата”, заявиха протестиращите.

Вече пети час енергетици и миньори чакат исканията им да бъдат приети. Пратениците им бяха приети на среща с премиера Денков. А на протеста в тяхна подкрепа дойдоха депутати от “Възраждане”, ИТН и БСП.

Работниците от минния сектор и енергетиката започнаха протестното си шествие от площад Александър Невски и стигнаха пред Министерски съвет.

Протестът е под надслов: „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България” и се организира от синдикатите, предаде БНТ.

Хората искат яснота за бъдещето на енергийната политика и ограничаването на вредните емисии в сектора. Те се притесняват за работните си места във въгледобивните райони на страната – Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Предишното Народно събрание взе решение за поредно предоговаряне на План за възстановяване и устойчивост, което според синдикатите не се случва.

Синдикатите твърдят, че 40% намаляване на въглеродните емисии до 2026 година, би довело до масово затваряне на въглищни централи. Те изчисляват, че 20 000 души ще бъдат засегнати при съкращения, а други 80 000 души, заети в логистиката, също ще загубят работните си места.

“Не сме съгласни с тези териториални планове и тяхното обсъждане, което мина през месец август, а в Стара Загора през септември, в тях има само палиативни неща, абстракции, пожелания и нищо ясно.

Има финансови зависимости, има намаление на работна ръка, а няма къде да отидат хората, ако това се случи.

Затова не сме съгласни, не ги приемаме и протестираме, и искаме да седнем на масата на преговорите с управляващите”, каза Валентин Вълчев, председател на миньорската федерация на КНСБ.

“Териториалните планове и плановете за справедлив преход на Стара Загора са написани изключително рестриктивно спрямо комплекс “Марица Изток”, спрямо работещите в комплекса , спрямо целия регион и на практика няма никакво бъдеще за комплекса и за работещите в него”, заяви Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ “Марица Изток 2”.

“Ние казваме: Не! Не си даваме енергетиката, тя е наша и има въглища за още 50 години”, заявиха протестиращи.

Същевременно в Министерския съвет се провежда разговор между премиера Николай Денков и представители на протестиращите

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts