| | | |

Христо Иванов: Дайте да не се правим на маймуни. Нека се върнем на масата за преговори. Вратата не е затворена

Съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов е обсъждал реформата в службите лично с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и е получил подкрепа за нея.

Това разказа колегата му Христо Иванов в ефира на БТВ.

Той работи дълго време да се изработи концепция, обсъждал го е лично с Бойко Борисов, получавал е подкрепа да работим в тази посока. В един момент без един телефонен разговор, се оттегля тази подкрепа, каза Иванов в предаването “Лице в лице”.

“Акад. Денков се справи със ситуацията със зърнопроизводителите. Чудя се дали имаше нужда парламентът да се намесва, защото май той повече попречи, отколкото помогна.

Ние излизаме от тежка парламентарна криза, на фона на война. Виждате колко бързо от един секторен проблем, беше направен опит за сваляне на правителството. Няма вече отделни проблеми, всичко много бързо ескалира. Това, че имаме такъв премиер, който се справи със ситуацията, е много важно”, каза Христо Иванов.

Беше в опит да се подкрепи правителството и да се даде парламентарна подкрепа за него, обясни Иванов защо е било нужно депутате да гласуват отмяна на забраната за внос на зърно от Украйна.

Призна обаче, че може би не е било нужно Народното събрание да се намесва, тъй като премиерът се е справял добре, а парламентарното решение по-скоро е попречило.

В понеделник Борисов обяви, че не подкрепя сливането на Държавна агенция “Разузнаване” и служба “Военно разузнаване” – идея, лансирана от Атанас Атанасов. По-рано днес лидерът на ДСБ подаде оставка като председател на комисията за службите в парламента.

Той похвали Денков за решението му да се извини на бранша за думата “терористи”.

На въпрос в каква формула на управление участват, Иванов заяви:

„Участваме във възможното управление на страната, което да я преведе от дълга криза. Това е възможното управление и то е толкова добро, колкото може да следва своите приоритети“.

„Това нещо е трудно, сложно, базирано на тежки компромиси. Понякога се питаме: Струва ли си? Работи ли?

Става дума за една хибридна политическа формула, в която има всичко. Това е съвместно мнозинство, базирано на ясни приоритети“, продължи Христо Иванов.

„Въпросът е какви са приоритетите и каква е посоката, в която се движи страната. Аз не съм давал оценка, защото е много рано за това.

Цялата тази сглобка ще си е струвала, едва когато видя конституционната реформа, тогава ще дам оценката си. Ние сме си сложили главата в торбата, нямахме право да не опитаме.

Дори нашите яростни опоненти разбират, че е важно да застанат зад тези приоритети и да ги подкрепят“, изтъкна съпредседателят на „Демократична България“.

По повод последните социологически проучвания за обществените нагласи и даваната преднина на ГЕРБ-СДС, Христо Иванов заяви:

„Влиянието на ГЕРБ не нараства. Те са стабилни, поради характеристиките, които очакват техните избиратели от тях.

Нашите избиратели формират своето мнение по различен начин. Въпросът е дали ще можем да покаже едно ново лице на правосъдието накрая. Моята работа е да работя за това. Не сме очаквали, че ще бъде лесно. Разбираме, че имаме работа с наши опоненти, които едва ли са се преродили“.

Във връзка с подадената оставка от съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов, Иванов коментира: „Атанас е сериозен човек. Той усеща, че трябва да даде ясен сигнал.

Въпросът сега е ние ще намерим ли воля да модернизираме българските служби? Да имаме по-високи очаквания от нашите служби. Атанас работи дълго по тази концепция. Той е обсъждал въпроса лично с Бойко Борисов, в един момент разбира, че той се дърпа.

Дайте да не се правим на маймуни. Нека се върнем на масата за преговори. Вратата не е затворена.

Атанасов е сериозен и би се върнал, ако види, че има желание да се работи, а не шикалкавене.

Ние от големите цели няма да отстъпим и Атанасов днес го показа с действията си“, подчерта Христо Иванов.

„Ние сме чували „не“ през последните 10 години за конституционните промени, но не сме се отказали и сега няма да го направим.

Тук не е въпросът да се харесаме на някой, а когато си избрал да гарантираш сигурността си в колективен формат, трябва да покажеш стабилност и посока. Механизмът за сътрудничество беше прекратен на кредит, защото виждат, че тръгваме в правилната посока“, каза още той.

„Не сме сигурни, че коалиционните ни приоритети ще бъдат изпълнени. Такъв е животът. Но ние компромис с важните цели няма да правим. Това е труден процес. Избрали сме да свършим някаква работа и го правим.

Промените в КПКОНПИ са позитивна крачка напред. Това ще бъде много сериозна крачка за приемането ни в Шенген. Законът за КПКОНПИ е добър.

Въпросът е кои ще са тези трима души, които ще бъдат избрани. Важното е, че има чуваемост. Процесът продължава и се движим в правилната посока. Трудно е, през цялото време, защото трябва да се справяме с големи и малки кризи, но има воля“, каза още Иванов.

Днес, като гледам акад. Денков си казвам – да струва си. Като гледам оставката на моя приятел Атанас Атанасов си казвам, че още много път имаме път да извървим, коментира “сглобката” Иванов.

Ние нямахме право да не опитаме да придвижим страната напред. Това е толкова важно, че дори дългогодишни опоненти, разбират като ДПС, че е добре за страната и техните избиратели да подкрепят тези приоритети, обясни Иванов и добави, че 30 гласа по съществени теми са важни.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts