| | | | |

Социолог: Тази правителствена сглобка е партийна клопка

“Тази правителствена сглобка е в много голяма степен партийна клопка, затова виждаме периодично искри. Тя е трудна за понасяне от партийните членове и симпатизанти”.

Това мнение изрази пред БНР социологът от “Алфа рисърч” Боряна Димитрова.

снимка Архив

Според нея няма съществени разлики в начина, по който бившият премиер Бойко Борисов и настоящият Николай Денков решават проблеми с общественото недоволство.

“И тези протести бяха решени с един списък на кой колко се дава”, посочи Димитрова.

Тя е категорична, че в самото началото на протеста на зърнарите е имало политически мотив с искането им за забрана на вноса на украинска пшеница,

но впоследствие се осветлиха много съществени проблеми в българския аграрен сектор – концентрацията на земя и субсидии.

“Ако диспропорциите, които крият остър социален проблем – обезлюдяването на големи региони, продължат и не бъдат решавани, това могат да бъдат мини, които след няколко месеца отново да се възобновят, докато не бъдат взети по-устойчиви решения за преструктурирането на този традиционен за страната ни сектор”, изтъкна Димитрова.

По нейни думи премиерът е изпаднал в неловко положение в началото на протеста заради острата си реакция, но постепенно е излязъл от тази ситуация.

“Очевидно към настоящия момент нито водещата коалиция в правителството – ПП-ДБ, нито ГЕРБ, нито ДПС имат интерес от свалянето на това правителство.

Нито една от тези три партии, на които се крепи парламентарното мнозинство, няма интерес от събарянето на това правителство”, каза още Димитрова.

Според нея обаче тези партии имат интерес от приятелски огън преди местните избори.

До март правителството ще удържи, тогава ще се състои ротация и ако има предсрочни избори, те ще бъдат едва след или заедно с европейските, смята също социологът.

Тя е на мнение, че ГЕРБ няма интерес от предсрочна ротация, тъй като биха изпаднали в ситуация да управляват през зимата и пролетта, вместо да насочат усилията си към изборите за членове на Европейския парламент.

По отношение на влиянието на депутата от ДПС Делян Пеевски във вземането на решения, Димитрова коментира, че ДБ и ПП не успяват успешно да обяснят на своите избиратели защо Пеевски се е превърнал в говорител на правителството.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts