| | | |

Министърът на отбраната се произнесе за шефа на ДАНС

Военният министър проф. Тодор Тагарев няма да подаде оставка, въпреки призивите за такива от парламентарно представените партии заради обезвредения дрон с бомба край Тюленово.

Пред БТВ Тагарев заяви, че не е броил колко пъти му искат оставката, но може би се случвало поне 3-4 пъти в седмицата заради неговата политическа позиция.

Той би подал оставка само, ако загуби доверието на партиите от управлението.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев подкрепи исканата от Атанас Атанасов оставка на председателя на ДАНС.

„Държавните служители, било то председатели на агенция, не би трябвало да си позволяват политически оценки и атаки“, подчерта той.

Тагарев иначе вярва на ДАНС и тяхното мнение да експулсират трима руски свещеници заради шпионажа в полза на Русия.

Тагарев не се съгласи с идеята за сливане на службите, което се предлага от Атанас Атанасов.

„Винаги има възможност служителите да бъдат усъвършенствани. Сливане на две организации без предварителен анализ не е приемливо“, смята министърът на отбраната.

Той даде и конкретен пример от последните часове със случващото се в Косово, където е комуникирал едновременно с разузнаването и военните.

„Не мога да си представя как това може да се случи извън МО. Може въображението ми е да ограничено, но аз не мога да си го представя“, каза Тагарев.

„Не се знае дронът с боеприпас край Тюленово дали е украински. Но вероятно не е било целенасочено това, че се е оказал на българска територия. Вероятно става дума за инцидент“, каза още каза министърът на отбраната

Той коментира и начина на обезвреждане на боеприпаса, като обърна внимание, че сапьорът по потник е действал коректно.

„Той е бил с долна част на неопренов костюм. Така е решено веднъж защото температурите условия не го налагат и второ – без тази горна част той има по-голяма свобода на действие. Преценката е напълно коректна и начинът, по който е действал, е коректен“, каза Тагарев.

Той уточни, че обезвреждане на подобни боеприпаси се случва ежеседмично и за българската армия това е рутинна процедура. Тагарев добави, че не е казвал, че всяка седмица се обезвреждат дронове.

Относно запалената цигара близо до дрона с боеприпас министърът на отбраната коментира, че пушенето до механичен взривател няма никакво отношение към безопасността.

„Работата на МВР в такива случаи е да се изолира районът, а на екипа от армията да унищожи боеприпаса по максимално безопасен начин. Пушенето в този случай при механичен взривател няма никакво отношение към безопасността.

Тук трябва да се осъзнава, че този екип е под огромен стрес и кой и как се справя със стреса е много личен въпрос.

Аз лично не бих търсил причините в човека, който в тези стресови условия е запалил цигара. Да, не изглежда добре, но по-важното е да няма жертви и разрушения“, каза Тагарев.

Военният министър Тодор Тагарев увери, че говори доста добре с президента Румен Радев като двамата са направили няколко професионални срещи за модернизацията на армията. Той добави, че не всички доставки за армията включват скандал, но интересите са огромни.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts