| | | |

След бурни спорове, комисията по отбрана реши: Изпращаме допълнителна военна помощ на Украйна. Ето каква

На извънредно заседание Комисията по отбрана към Народното събрание прие предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К) и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Предложението беше прието с 11 гласа “за” и 4 “против”. Въздържали се нямаше.

По време на заседанието експерт от Министерството на отбраната обясни, че тези ракети не са преминали успешно тестовете и няма начин да бъдат ремонтирани у нас.

Вината, че не може да се поддържа тази техника, е по-скоро политическа, каза по време на дебата Николай Дренчев от “Възраждане”. Много е жалко, че ще останем с още по-разградено и незащитено небе.

Тласкаме нашата армия в една самоубийствена посока, по политическо решение. Бихме препоръчали да се търсят начини цялата наша техника да се поддържа в изправност, добави той.

Винаги сме били солидарни с Украйна, но сме силно обезпокоени от предоставянето на тези ракети, посочи Александър Вълчев от “Има такъв народ”. Това е последният щит, на който може да разчита България, ако се наложи.

Не намираме и особена логика в това решение, защото доколкото разбираме, все още не е ясно дали Украйна е поискала тези ракети или не, заяви Вълчев.

Той поясни, че от ИТН не са съгласни с предоставянето на ракети, но нямат нищо против предоставянето на боеприпаси на Украйна.

В България нямаме капацитет за ремонт на тактв тип ракети, докато Украйна има. Въпросът е много сложен, това се прави при условия, които ние нямаме, коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Най-добре е Министерството на отбраната да се закрие, като преди това подпише, че се дава на Украйна всичко, което поиска.

Досега в България не е вземано решение против националната сигурност на страната. Дано да не се стигне до чл. 1 от наказателната част на Конституцията – предателство, каза Борислав Гуцанов от БСП.

Предоставянето на неизправни ракети на Украйна по никакъв начин няма да наруши способностите на Българската армия. Експертите казват, че няма начин те да бъдат ремонтирани, увери военният министър Тагарев.

По думите на председателя на Комисията по отбрана – Христо Гаджев от ГЕРБ – СДС, предоставената досега на Украйкна помощ не нарушава способностите на Българската армия.

Преди началото на заседанието министърът на отбраната Тодор Тагарев обясни пред журналисти, че в предложението за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси.

Министърът обясни, че България ще предостави на Украйна ракети, които не подлежат на ремонт. Не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси от какъвто и да е вид, заяви Тагарев.

Той не коментира какво е количество и добави, че е готов да дискутира това на закрито заседание на комисията.

В управленската програма на правителството има отбелязан един основен проект за превъоръжаване на Българската армия – закупуване на бойна техника за оборудване на три батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада.

Много сме напреднали в този процес и проектът за инвестиционен разход е внесен в Народното събрание, коментира Тодор Тагарев и добави, че разчита, преди Народното събрание да излезе в отпуск заради местните изборите, да има одобрение на този проект.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts