| | | |

Огън в парламента! Искат се оставки: Депутатите дадоха зелена светлина за изпращане на..

На закрито заседание депутатите дадоха зелена светлина за изпращане на зенитни ракети и патрони на Украйна, предаде Нова телевизия.

Преди това гласуването на проекта, внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, доведе до напрежение в пленарната зала. От опозицията поискаха в Народното събрание да отиде министърът на отбраната Тодор Тагарев.

След като вчера на извънредно заседание Комисията по отбрана даде зелена светлина за изпращане на зенитни ракети на Украйна, днес опозицията бламира дебатите в зала.

Още в началото на заседанието от БСП настояха да дойде министърът на отбраната и поискаха 30 минутна почивка.

Вторият опит за разисквания също претърпя фалстарт. Този път предложението за почивка дойде от партията на Костадин Костадинов.

След като стана ясно, че в пленарната зала ще отиде началникът на отбраната и командира на Военновъздушните сили, дойде още едно желание за почивка – този път от групата на ИТН.

След поредица от почивки и 2 часа след началото на пленарния ден започнаха дебатите по същество.

Предложението за новия пакет помощта за Украйна е от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Против него се обявиха от „Възраждане”, ИТН и БСП.

„Да поканите министъра на отбраната, тъй като това касае министерството, което той ще съсипе”, заяви Цончо Ганев от „Възраждане”.

„Той не е задължен да присъства, само по желание е”, заяви Росен Желязков, председател на Народното събрание.

„Не знам защо с такава лекота казахте – „по негово желание и т.н”. Надявам се да не е отишъл на почивка, той обича така да прави, когато се вземат решения за българската армия”, каза Георги Свиленски от БСП.

Предвидено е да се дадат ракети, а не цели зенитно-ракетни комплекси С-300, както и бойни патрони по стандарт на НАТО.

Ракетите са дефектни и не могат да послужат на Българската армия, потвърди го и военният министър Тодор Тагарев на заседанието на комисията и увери, че това няма да застраши националната сигурност.

България е правила опит да поправи ракетите. Такава процедура е била задвижена от Министерството на отбраната в периода от 15 септември 2020-а до 21 юли 2022 г.

Единствената допусната фирма е била тази на производителя – руския концерн за въздушно-космическа отбрана “Алмаз-Антей”. Оказало се обаче, че и концернът няма възможност да поправи ракетите и е предложил България да се обърне към резерва на Русия, което не е възможно заради инвазията в Украйна.

“Българската страна няма способност за ремонт и възстановяване на неизправните зенитно-управляеми ракети от типа 5B55P(K) за ЗРК С-300, без това да застрашава живота и здравето на личния състав.

Съответно България не може да ги ремонтира, нито да ги ползва, но са нужни на украинската противовъздушна отбрана”, пишат вносителите.

“Ако ние тръгнем да ги правим, при нас рискът, ако стане инцидент, е по-висок за личния състав и хората, които ги обслужват, докато при украинците този риск е по-приемлив, тъй като според тях с един от дефектните комплекси могат да ремонтират няколко от техните действащи и да защитават градовете си”, обясни шефът на комисията Христо Гаджев.

Какъв точно е дефектът на ракетите, е секретна информация.

“Тези зенитни ракети не са преминали успешно тестовете”, лаконичен бе зам.-командирът на ВВС бригаден ген. Петьо Мирчев.

Ракетите наистина са неизправни, срокът на годност на горивото им е изтекъл. То е опасно и токсично и у нас няма условия да бъде подменено, казват експерти.

Секретна е и бройката на ракетите,

които имаме и можем да дадем, но те не са много, стана ясно от изказване на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който присъства на учението Noble Blueprint 2023 на полигон “Ново село”.

“Има преимущество на въоръжението от съветско време. Затова е нормално и някои системи и специално зенитноуправляемите да не могат да се поддържат. Те не са много, няколко бройки”, каза Ефтимов и обясни, че ракетите са опасни дори и за съхранение.

Президентът Румен Радев, който и преди се е изказвал против даването на военна помощ на Украйна, критикува решението.

“Моята позиция е ясна. Правителството и Народното събрание следва да съхраняват отбранителните способности на Българската армия, а не да я ползват за донор на чужди армии”, каза държавният глава.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts