| | | |

Чужденци от Панама и САЩ пипат софтуера, нямаме контрол върху машините на “Смартматик”

ЦИК и МВР признаха, че нямат контрол върху машините на “Смартматик”

Резултати от гласуването може да се манипулират онлайн, даде пример депутатът от ИТН Павела Митова

Случаят “Манила” – 200 млн. избиратели повече

Чуждестранни граждани от Панама и САЩ доработват софтуера за машините, но нито МВР, нито ЦИК имат контрол върху процеса.

Това стана ясно от отговорите на вътрешния министър Калин Стоянов и шефката на ЦИК Камелия Нейкова в парламента по време на изслушването им в зала от депутатите.

“Машините все още са в частен склад, защото държавата не е осигурила държавен”, каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя посочи, че ЦИК, в стремежа си да обезпечи честни избори, многократно се е опитвала да ангажира органите в държавата за изработването на софтуер, но нито една институция, включително и сегашният Министерски съвет, не е отговорил на искането на ЦИК.

“Със софтуера за гласуване, придобит в началото на 2021 г., не може да се приеме нито едно техническо решение без фирмата “Смартматик”, каза Нейкова.

“По време на избори в няколко района на Филипините се показват резултати с налични нули.

Когато за това се уведомява “Смартматик”, техническо лице от компанията прави връзка с машините и коригира резултатите от разстояние, в случая от Манила”, даде пример за няколко факта от практиката в чужбина с машини на “Смартматик” депутатът от ИТН Павела Митова.

И допълни: “На националните избори през 2010 г., “Смартматик” докладва 250 милиона регистрирани гласоподаватели, което е далеч над действителните 40-50 милиона.

“Смартматик” отново осъществява онлайн връзка и коригира броя, доказвайки за пореден път, че са в състояние да манипулират резултатите от разстояние”.

Митова попита Калин Стоянов, каква информация има за надеждността на вота с машини МВР.

“Дали са надеждни или не машините, аз няма как да ви дам отговор”, каза Стоянов.

Източник: Труд

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts