| | | |

Рибарски шокира: ГЕРБ са некомпетентни! Залитат по реториката на “Възраждане”

Реториката на ГЕРБ показва за пореден път некомпетентност по отношение на въпросите на въглищните региони

ГЕРБ залитат по реториката на „Възраждане“, която е срещу инвестициите, които трябва да се случат в тези региони за запазване на работните места на хората.

Фирмите от индикативния списък са споделили своите инвестиционни намерения, но не са получавали средства.

Това коментира пред журналисти в кулоарите на парламента Радослав Рибарски, депутат от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) във връзка с Териториалните планове за справедлив преход.

Поводът за коментара му е вчерашната пресконференция на ГЕРБ-СДС , в която се настоява, че в т.нар. индикативни списъци по въпросните планове са включени фирми, близки до “Продължаваме промяната” (ПП) и техни спонсори.

Рибарски коментира, че по никакъв начин включването на фирми в индикативните списъци и заявяването на инвестиционните им намерения, не ги прави бенефициент по териториалните планове.

В документите, изтекли от Министерски съвет, става дума единствено за инвестиционни намерения, като изискването на Европейската комисия е да се запитат за инвестиционни намерения големи фирми, които имат капацитет и опит, за да гарантират голяма и дълготрайна заетост, подчерта депутатът.

“Малки и средни фирми също ще имат достъп до тези средства, но по-скоро отново можем да станем свидетели на усвояване на средства от фирми еднодневки. Имаме примери с фирми в Стара Загора, дадени пари на 100% за един физкултурен салон, а виждаме една дупка към момента.”

Той обясни, че не е имало някакъв механизъм за отсяване, напротив – всеки, който е заявил някакво инвестиционно намерение, е намерил място в този индикативен списък с проекти, добави той.

Според Рибарски е обезпокояващо е, че едни инвеститори, които дръзват да споделят своите инвестиционни намерения, биват по този начин хулени.

Това са големи фирми, които са поели ангажимент да инвестират в тези региони, добави той.

Рибарски отрече да е бил в “Металик” АД и не му е известно те да спонсорирали ПП.

Депутатът поясни, че изискването да се съберат инвестиционни намерения, е именно по искане на Европейската комисия (ЕК), европейски регламент и тепърва предстои да бъде посочен и механизмът, по който ще се усвояват тези средства.

Управляващият орган е Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), добави той.

Рибарски обясни, че териториалните планове са механизъм на ЕК, а парламентарна комисия може да обсъжда всеки един въпрос, включително и критериите, на които да отговарят фирмите.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts