| | | |

Бойко Рашков избухна срещу своите, Корнелия Нинова това и чакаше

Бившият министър на вътрешните работи и настоящ депутат от парламентарната група на ПП-ДБ Бойко Рашков отново вби клин в т.нар. конституционното мнозинство – той е против разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два отделни съвета – на съдийски и на прокурорски съвет.

“Като гледам колко весело някои хора си прекарват в залата, не мога да повярвам, че става дума за разглеждане на промени в основния закон.

Промените, които в момента са внесени далеч надхвърлят всякакви представи на седмото Велико народно събрание. Тогава се имаше предвид един Висш съдебен съвет от 25 членове и нищо повече. Сега два съвета висши.

Ако вървим по същия път, още една опция имаме – сега създаваме висш прокурорски съвет, а утре вероятно – висш следователски съвет. Идеята на ВНС ще се забрави съвсем.”

Това заяви в парламента депутатът от ПП и бивш министър Бойко Рашков.

“По отношение на сегашния проект БСП няма никакви предложения и са против разделянето на ВСС на две. И аз съм против. В това няма нищо необичайно. Всеки в залата е длъжен да вземе отношение по въпроса.”

“Промените, които се правят във връзка с прокуратурата, ще бъдат вредни за съществуването на модела, който имаме в действащата Конституция.

Цял ден дебатираме, но не чух никой от тази конституционна комисия да каже защо се отхвърлят предложенията на обществения съвет.

Има юристи, които са изразили точно такава позиция – че разделението на ВСС е противоконституционно. Нямат ли стойност тези мнения?

Или може би някой тук има самочувствие, че е много по-подготвен в областта от един конституционен съдия, професор по конституционно право? Въпросът вероятно ще се отнесе до КС и ще се въздържа от становище”, остро посочи Рашков.

Той попита вносителите, които стоят зад идеята за създаване на т.нар. “прокурорски съвет”, стъпва ли ли са върху комунистическия закон за прокуратурата.

“В този закон се предвижда, че главният прокурор се избира от НС за 5-годишен мандат и може да бъде отзован. От там нататък той назначава отгоре до долу всички прокурори в страната.

Нека да си зададем въпроса ползван ли е този закон, действал до края на тоталитарния режим и известно време след приемането на новата Конституцията?”, попита още Рашков.

Според него няма да има независима, а зависима прокуратура в държавата.

Вносителите на промените в Конституцията искат да прикрият желанието си да изведат прокуратурата от съдебната система и да я инсталират в политическата власт.

Противоконституционно е това предложение, коментира Рашков.

Бойко Рашков не знае каква е и каква е била ролята на БСП в създаването на Конституцията от 1991 г., но знае това, че в проекта, който сега се разглежда, социалистите нямат предложения.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави Рашков за позицията му.

Господин Рашков, когато обсъждахте промени в Конституцията, не ви ли питаха за мнения, запита Нинова депутатът от ПП-ДБ. Бойко Рашков не отговори, но посрещна нейните запитвания с усмивка.

Правосъдният министър Атанас Славов защити проекта за промени в Конституцията.

Разделянето на ВСС и предвиденото общо събрание в него са в правилната посока. Редакциите не увеличават политическото влияние в прокурорския съвет. Общата бройка на избраната от парламента членове остават 11 – толкова, колкото са от 1991 г.

Големият въпрос е как се разпределят членовете на прокурорския съвет и членовете на съдийския съвет във ВСС, подчерта правосъдният министър.

Той гарантира, че в новия ВСС има по-малко политическо влияние, отколкото в момента.

Министърът на правосъдието няма повече да председателства пленума на ВСС, защото повече няма да има такова, а общото събрание ще се председателства от председателя на ВКС, а ако го няма от неговия заместник, обясни Славов какво предвижда съдебната реформа.

На законово ниво ще бъдат предложени редакции, които да редуцират политическата квота от политическото влияние.

Славов се надява главният прокурор да бъде разследван обективно и независимо, като механизмът за разследване на обвинител номер едно и заместниците му да не отпадне.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts