| | | |

Румен Радев при протестиращите на “Тракия”, те му викат “Оставка” ВИДЕО

Недоволството на енергетици и миньори продължава над денонощие.

Енергийният министър Румен Радев отиде при протестиращите енергетици и миньори на магистрала “Тракия”.

„Хора, за да направим каквото и да е, трябва да говорим. И това трябва да става на среща. Това трябва да става на среща не с политици, а с хора, които разбират и знаят за какво говорят.

Със сигурност мога да твърдя, че загрижеността за работните места, за комплекса ни е споделена и на всеки от нас. Не сме на различни страни за това”, уточни Радев.

Според министъра със сигурност ще има опити да се противопоставят едни хора на други.

„Срещу вас да противопоставят едва ли не останалата част от България с реплики от типа „Какви са тези да блокират пътища” и така нататък. Това е грешка”, допълни той.

“Ако искаме да имаме успех в това, което правим, трябва да имаме подкрепата на всички, а не само нашата вътрешна. Ние говорихме часове с вашите стопански ръководители”, заяви Радев.

“Честно да ви кажа вие сте сред хората, заради които единствено си струва да положи човек усилие да е министър на толкова проблемно министерство”, заяви той.

“Години наред се лъже. Правим се, че преход няма”, каза им Радев.

Протестиращи от другата страна на мантинелата призоваха за оставка.

Министърът обяви кои са трите най-важни активи – “Номер едно сте вие”, обърна се той към протестиращите. По думите му предстоят още много трудни и тежки неща.

“Третият актив е тази свързаност, която имаме – електросвързаност, газова свързаност, транспортна свързаност”, заяви Радев.

Недоволните обясниха, че гражданското неподчинение няма да спре. И започнаха да скандират „Оставка!” и “Довиждане”.

“Не ни спасявайте. Уморихме се от това спасение. Сложихте ни примката на врата. Записаното в териториалните планове е краят на нашата работа, на нашите съдби. Буквално още от утре трябва да си търсим билети за някоя друга държава”, каза един от протестиращите на министъра.

Протестиращите попитаха министъра защо управляващите са бързали снощи да предаде териториалните планове в Брюксел.

“Първият срок, който беше за предаване, беше още на 30 юни. След това срокът, който ни дадоха, беше август. Най-последният беше 30 септември. Уточнението беше, че ще се преговаря по този вариант”, обясни Радев.

Той призова протестиращите за срещи и за диалог.

“Може да нямам политически гръб, но пък познания имам”, допълни Радев.

Протестиращите настояват правителството да отложи отговора на страната ни по Плана за справедлив преход, който засяга бъдещето на въглищните централи.

Цяла нощ магистрала „Тракия” край Стара Загора остана затворена от протестиращите. Блокадата не помръдна и на разсъмване. Засилено е полицейското присъствие. Магистралата е затворена още при Чирпан. Продължава блокадата и на Прохода на републиката край Гурково. Енергетици спряха движението през „Хаинбоаз” още в петък сутринта.

Недоволните обясниха, че гражданското неподчинение няма да спре. И започнаха да скандират „Оставка!”.

Преди това министърът на енергетиката Румен Радев, неговият заместник Красимир Ненов, административното ръководство на ТЕЦ “Марица изток 2” и “Мини Марица Изток” обсъдиха на дълга среща протестите и блокадите на енергетиците и миньорите, недоволни от териториалните планове за справедлив преход.

На срещата в централата обаче демонстрантите не дойдоха – там бяха единствено административните ръководители на ТЕЦ-а, стана ясно от думите на Радев на брифинг пред журналисти.

Междувременно представителите на протестиращите, както и лидерите на синдикатите от КНСБ и КТ “Подкрепа” продължават блокадите и министърът ще отиде директно при тях.

Днес България изпраща териториалните планове за въглищните централи към Европейската комисия. На 30 септември приключва крайният срок и ако той бъде изпуснат, страната ни ще загуби милиарди – по думите на премиера Николай Денков.

Какво обсъди министърът с ръководството на ТЕЦ-а?

“Основно обсъдихме да сме уверени, че всички действия, които се предприемат, неминуемо да гарантира, да обезпечи сигурността на електроенергийната система и електроенергийното производство. С това са свързани и всички дейности за есенно-зимния период”, каза Радев.

“Не трябва да се създава напрежение в обществото ни и да се настройва една група хора срещу друга. Всички колеги, които са излезли на протести, със сигурност не застрашават функционирането на системата”, допълни той.

“Затруднения се създават – с трафик, с пътуване, но това са предпочели колегите. Щом така считат, че е правилно, щом е в рамките на закона, е в тяхно право”.

“Създава се усещане, че покрай местните избори се търсят и се говорят едни неща, на пръв поглед симпатични, но силно подвеждащи хората”, твърди енергийният министър.

“Със сигурност протестиращите имат основания да са притеснени за работното си място – това е най-важното, което обсъждахме тук – общия план за развитие на мината, годишните програми в дългосрочен план, производствата.

В една такава мина нещата не се изчерпват с добива и преработката на въглищата. Всички сме на едно и също мнение – работни места не трябва да бъдат губени. Загубата на всеки човек в региона, при цялата зловеща демография, би била престъпление”.

Той няколко пъти отличи колко важни са енергетиците и миньорите. “Най-големият актив са хората. Има технически грамотни хора, отговорно изпълняващи задълженията си”, заяви Радев.

Според него преквалификацията на тези хора до 2038 г. не означава нещо, което стартира “от днес за утре”.

“Това, което искаме, е максимално обемите на работните места да бъдат запазени и развивани през допълнителни дейности, включително рекултивация и подготовка на региона в други терени за други икономически дейности”, обясни той.

2038 г. според него е консенсус, защото преди това са се гледали по-ускорени варианти за затваряне на въглищните централи.

“Само тази малка разлика от 4-5 години с концесионния договор значи, че има да се преработва съществено целият проект”, допълни той. И коментира идеята за държавен оператор за конверсия на въглищните региони, която предизвика протести.

“Ако се създаде, видите ли, това щяло да е срещу въгледобивната дейност. Но не е това идеята. Ако това поражда страх, балансирано решение може да бъде в рамките на БЕХ да създадем този вид дейност, така че да обезпечим единствено работата на мината.

Не може подобно дружество просто да изземва активи на мината и да ги разпарчатосва – аз съм противник на това и не е това идеята”, каза Радев.

Според него протестът се дължи на дълбоко разочарование и недоверие във властта през годините – “толкова много години лъгане и противоречиви сигнали”.

“Най-лесната част е оставка, стига това да реши въпроса. Искам да убедя хората да имат търпение и да влязат в смислени разговори”, заяви Румен Радев по темата за евентуална своя оставка. Той каза, че не е докрай запознат с детайлите по териториалните планове относно компенсациите за миньорите.

Протестиращи миньори и енергетици блокират вече повече от денонощие преминаването през Прохода на Републиката в района на село Гурково, детелината на автомагистрала “Тракия” при Стара Загора и Подбалканския път.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts