| | | |

Разривът е пълен: Протестиращите отрязаха Денков. Той: Всички трябва да дойдат! ВИДЕО

Имаме нужда от съгласие как да се развие енергетиката в следващите 20 години. За да има такова, първо трябва да има разговор, но не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на преговори.

Затова поканихме днес представителите на синдикалните организации по всички въпроси, които вълнуват миньори и енергетиците. Така няма да решим проблемите в енергетиката. Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове.

Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лева във въглищните региони чрез няколко различни европейски програми.

Това заяви премиерът Николай Денков на извънреден брифинг пред журналисти в МС.

Той организира среща в Министерския съвет с протестиращите енергетици и миньори, на която никой техен представител не се яви.

“Синдикалните организации отказват да дойдат и така няма да решим проблемите в енергетиката. Всички трябва да дойдат”, каза той.

По думите му средствата са предназначение за развитие на регионите. “Трябва да ги поискаме, спазвайки европейските правила.

С предаването на документите преговорите с ЕК тепърва започват.

В предстоящия много важен етап ще водим преговори по всички точки в ПВУ в сектор “Енергетика”.

Няма текст в териториалните планове, който да предвижда затваряне на въглищни централи. Те предвиждат осигуряване на бъдеще на хората в регионите за устойчиви работни места и модерни предприятия.

Териториалните планове са предадени на последната възможна дата и трябва да получат одобрение от ЕК и всички държави членки до 31 декември тази година.

Всички останали държави ги предадоха отдавна, ние сме последни.

Имаме точно два месеца за преговори, очакваме синдикатите за разговор по същество, за да подготвим аргументите и да поставим исканията си”, призова Денков.

Премиерът е категоричен – няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи.

“Ще подсигурим необходимите базови мощности поне до 2038 г., за да гарантираме енергийната сигурност. Дори когато спре производството на ток от въглища, самите предприятия ще продължат работата по трансформация поне още 5-10 години след затварянето.

Има възможност за създаване на държавен оператор за конверсия на въглищните региони, който може да осигури заетост и да подготви публични терени за развитие на нови икономически дейности.

Докато въглищните предприятия ще рекултивират своите площи, за да може на тяхно място да има поля и гори, държавното предприятие ще конвертира други площи, подходящи за индустриална дейност”, разкри той.

Министър-председателят заяви, че работниците, които искат да напуснат, правителството ще работи със синдикатите по съставянето на национална програма по компенсаторни пакети. Обсъждат се варианти за 36 месечни заплати.

“Правителството привлече интереса на инвеститори, които са готови да инвестират вече над 3 млрд. лв. Те ще бъдат избрани след предстоящ отворен и прозрачен конкурс.

Правителството не планира да закрива централите и не предприемаме ангажименти пред Европа за това.

Започва изготвянето на генерален план за развитие на “Марица-Изток”. Нека започнем преговори, за да работим заедно по въпросите.

Никой, освен правителството и синдикатите заедно, не може да се справи с тази дълго отлагана задача”, посочи още акад. Денков.

Практика със социални пакети съществува по света. Аз самия съм работил във фирма, която трябваше да се пренесе и бяха ползвани такива социални пакети.

Има практика, въпросът е заедно със синдикатите да седнем заедно и да създадем методика, която да приложим тук. Това, което виждаме е, че сме заложили всички основни искания, които са обсъждани в годините.

Трябва да видим как да се конкретизират финансовите параметри. Компромисът е, че ще държим вратите отворени за тези, които искат да обсъдим”, каза той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts