| | | |

Денков: Подписахме споразумение, държавата няма да затваря никакви ТЕЦ-ове НА ЖИВО

Имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в срещата. Държавата няма да затваря административно централи, които са на въглища. Те имат свободата да работят свободно. Пазарът ще реши кои ще останат.

Това каза премиерът Николай Денков след срещата с протестиращите енергетици и миньори в Народното събрание.

“Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември. Днес стартирахме от шестте от формулирани точки от протестиращите и имаме крайно споразумение, което е подписано от основните участници в тази дискусия.

Важното е, че това е началото на доста по-подробно обсъждане.

Подписите седят под седем точки.

Първите две са написани по-експертно, защото утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат гласувани като решение на парламента.

За да е ясно, че ангажиментът не е само на правителството, но също така и на партиите, които подкрепят това правителство”, това заяви премиерът акад. Николай Денков след срещата си с представителите на енергетиците и миньорите, които протестират вече пети ден.

Затворени са възлови точки за движение в Стара Загора, блокирана е автомагистрала “Тракия” и Проходът на Републиката.

“Първите две точки означават, че държавата няма да затваря административно никакви централи, които са на въглища, като електрически централи. Тези централи независимо дали са държавни или частни имат свободата да работят свободно и пазарът ще реши дали ще останат”, добави Денков.

Министърът-председателят обясни, че, за да започнат преговорите с Европейската комисия, е трябвало териториалните планове да бъдат внесени в Комисията. Парите са отделени за България и ако не ги поискаме, те ще бъдат преразпределени на други държави членки, подчерта Денков.

Част от организациите казаха, че спират протестите. Една от организациите каза, че ще отидат при протестиращите, ще говорят с тях и тогава ще решат, поясни Денков.

Депутатът от ГЕРБ – СДС и бивш министър на енергетиката Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС добави, че на практика и шестте искания на протестиращите удовлетворени. Успяхме да стигнем до консенсус, каза тя.

Близо 7 часа след напрегнатата среща в Народното събрание, на която премиерът Денков покани синдикатите и протестиращите, изпълнителната и законодателната власт предлагат решение.

Недоволните миньори и енергетици на няколко пъти отказаха да отидат на среща в МС и днес в Раднево, но приеха да чуят и разговарят с министър-председателя и депутати в парламента

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts